Ένας συνδυασμός γεύσεων που ταιριάζει απόλυτα είναι οι σουπιές με το σπανάκι. Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας.
Η συνταγή είναι εύκολη και υγιεινή, και πάρα πολύ νόστιμη.
ΥΛΙΚΑ
- 3 σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μπουκιές -600-700 γρ.
- 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους -ψιλοκομμένα
- 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
- 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- το χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Οι σουπιές με σπανάκι και ρύζι, γίνονται κλασικά λεμονάτες αλλά μπορούν να γίνουν και κοκκινιστές με ντομάτα.
Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές για 4-5΄ να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια και το πράσο. Σοτάρουμε για 2-3′ και προσθέτουμε το σπανάκι.
Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2-3΄. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20΄.
Στο τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Στύβουμε το χυμό ενός λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον άνηθο. Βράζουμε 1-2΄. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και καπάκι κι αφήνουμε το σπανακόρυζο με τις σουπιές να σταθεί για 10′ να μελώσει.