Τα σουτζουκάκια σμυρνέικα είναι μια παραδοσιακή συνταγή που μας ταξιδεύει σε μέρη ανατολίτικα.
Πρόκειται για ένα φαγητό με πολλά μπαχαρικά που σου «σπάνε τη μύτη» και δεν βλέπεις την ώρα να τα γευθείς.
Η παρακάτω συνταγή είναι στην αυθεντική της μορφή με τα μπαχαρικά να αφήνουν το δικό τους στίγμα στο πιάτο.
Ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
- -1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (μπορεί να γίνει και με ½ μοσχαρίσιο και ½ αρνίσιο ή χοιρινό)
- -4 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα
- -2 σκελίδες σκόρδο
- -1 ποτήρι κρασιού Μαυροδάφνη
- -3 αβγά
- -½ κ.σ βούτυρο
- -2 κρεμμύδια τριμμένα
- -1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- -1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- -1 φλιτζάνι του καφέ αλεύρι λευκό
- -αλάτι, πιπέρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- –1 κιλό τομάτες
- -3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- -1 ποτήρι Μαυροδάφνη
- -1 φύλλο δάφνης
- -2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- -1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- -Λίγο λάδι
- -Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το κιμά σε λεκανάκι και μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα ποτήρι μαυροδάφνη. Αφού μουλιάσει το στύβουμε καλά και το βάζουμε στο κιμά.
- Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό στο μείγμα. Πρέπει να είναι πολύ λεπτός. Μπορείτε να τον κόψετε με μαγειρικό μαχαίρι.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο με μια σταλιά ελαιόλαδο για να μη καεί. Ρίχνουμε το κύμινο.
- Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για δύο λεπτά μέχρι ν’αρχίσει να βγάζει το άρωμά του.
- Στη συνέχεια, λιώνουμε τα σκόρδα στο μούλτι με μια πρέζα αλάτι και τα ρίχνουμε μαζί με το κρεμμύδι στο τηγάνι. Το γυρίζουμε ελαφρώς.
- Μόλις το κρεμμύδι πάρει γυαλάδα ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και δύο κουταλιές της σούπας Μαυροδάφνη, από αυτή που μουλιάσαμε το ψωμί.
- Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε το μείγμα του κρεμμυδιού μέσα στο κιμά, προσθέτουμε τα αυγά, το ξύδι, αλάτι και το πιπέρι.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα για 10 λεπτά, κλείνουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά, μέχρι να σφίξει ο κιμάς.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΑ
- Τρίβουμε τις ντομάτες στο τρίφτη και τις κρατάμε σε ένα μπολ.
- Στο τηγάνι που κάναμε το μείγμα με το κρεμμύδι, αφού το καθαρίσουμε με χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχόμενα μέχρι να γίνει ξανθό.
- Όταν είναι έτοιμο και μοσχομυρίζει καβουρδισμένο, ρίχνουμε ένα ποτήρι μαυροδάφνη.
- Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η σάλτσα και τότε βάζουμε και τη τομάτα. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, λίγο νερό (πάντα χλιαρό) και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
- Όσο περιμένουμε τη σάλτσα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
- Παίρνουμε ένα ταψί, ώστε να χωράει τα σουτζουκάκια, ρίχνουμε τη σάλτσα, τη κανέλα, λίγο λάδι και λίγο χλιαρό νερό.
- Το βάζουμε στο φούρνο για να αρχίσει να δένει.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΙΜΑ
- Αφού έχουν περάσει τα 40’, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, τού κάνουμε ένα γύρισμα με το χέρι και αρχίζουμε να πλάθω σε μακρόστενα σουτζουκάκια, βουτώντας τα χέρια κάθε φορά στο υπόλοιπο κρασί που μούλιασε το ψωμί.
- Αφού είναι έτοιμα πλασμένα, έχουμε κόψει ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα και το έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Ρολάρουμε πάνω στο αλεύρι τα σουτζουκάκια, να παναριστούν καλά.
- Στο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με λίγο λάδι, το ανάβουμε και αρχίζουμε να τηγανίζουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να κάνουν μια ροδοκόκκινη κρούστα.
- Στη συνέχεια και αφού έχουμε τελειώσει το τηγάνισμα, με μια τρυπητή κουτάλα καθαρίζουμε το βούτυρο από τα καμένα κομματάκια του κιμά.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, βλέπουμε πως η σάλτσα είναι ήδη μυρωδάτη και τουμπάρουμε το καθαρό βούτυρο μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε να γίνουν ένα και βουτάμε τα σουτζουκάκια μας μέσα.
- Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ενώ κάθε τόσο ανοίγουμε το φούρνο και τα λούζουμε με τη σάλτσα.