Καθώς, πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα, η λαγάνα έχει την τιμητική της, αφού είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της ημέρας.
Εάν δεν θες να περιμένεις στην ουρά για να πάρεις από τον φούρνο της γειτονιάς σου λαγάνα, τότε δεν έχεις παρά να την φτιάξεις μόνη σου.
Η παρακάτω συνταγή για λαγάνα είναι εύκολη και πεντανόστιμη.
ΥΛΙΚΑ για λαγάνα:
- 25 γρ. νωπή μαγιά
- 1/2 φλιτζ. νερό χλιαρό + 2 φλιτζ. επιπλέον (για τη ζύμη)
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1 κ.σ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- σουσάμι για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-
Βάζουμε την μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ και την διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
-
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το μείγμα μαγιάς και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε με τα χέρια για 5-6 λεπτά ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή, ελαστική και εύπλαστη. Τη χωρίζουμε σε τρεις μπάλες και τις βάζουμε σε μπολ. Σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
-
Στη συνέχεια τοποθετούμε κάθε μπάλα ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε τρεις πίτες. Τις βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα), τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
-
Έπειτα, πιέζουμε ελαφρά σε όλη την επιφάνεια κάθε πίτας με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία. Τις αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
-
Ψήνουμε τις λαγάνες μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15′-20′. Προσοχή να μην ψηθούν παραπάνω γιατί οι λαγάνες σκληραίνουν και στεγνώνουν γρήγορα.