Αναζητάτε κάτι ανάλαφρο και δροσιστικό; Η λεμονόπιτα σας δίνει και τα δύο.
Από τις πίτες που είναι εύκολες στην εκτέλεσή τους και με την έντονη γεύση του λεμονιού να αφήνει μια αίσθηση φρεσκάδας στον ουρανίσκο σας.
ΥΛΙΚΑ
- 160 γρ. αλεύρι όλων των χρήσεων
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη για τη ζύμη
- 75 γρ. βούτυρο
- 2 αυγά
- 2 κρόκους αυγών
- 570 γρ. γιαούρτι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι, τριμμένο
- 50 γρ. ζάχαρη
- Φέτες λεμόνι για διακόσμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μέσα σε ένα μίξερ προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, 1 κρόκο αυγού και 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό.
Θέστε σε λειτουργία τη συσκευή μέχρι να αποκτήσετε ένα θρυμματισμένο μείγμα και στη συνέχεια δουλέψτε το μείγμα με τα χέρια σας πάνω σε μία επιφάνεια.
Δημιουργήστε μία μπάλα, πατήστε την λίγο με τα χέρια και αφήστε την στο ψυγείο, τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο, για μισή ώρα.
Ανοίξτε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, σχηματίζοντας ένα δίσκο και στη συνέχεια μεταφέρετε τη με προσοχή σε ένα ταψί αλουμινίου 22 εκ. -κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο. Βεβαιωθείτε ότι η ζύμη κολλάει στις άκρες, αφαιρέστε οτιδήποτε περισσεύει και τρυπήστε με ένα πιρούνι.
Απλώστε στην βάση μία κόλλα βρεγμένου και στυμμένου χαρτιού ψησίματος γεμάτη με 200 γρ. ξερά φασόλια (το βάρος των φασολιών θα συγκρατήσει τη ζύμη από το να φουσκώσει όσο ψήνεται). Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 15 λεπτά.
Στο μεταξύ, ανακατέψτε 2 κεσέδες γιαούρτι με δύο αυγά, τον κρόκο που απομένει, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού.
Αφαιρέστε προσεχτικά το χαρτί ψησίματος με τα φασόλια από τη βάση και περιχύστε από πάνω την κρέμα λεμονιού.
Ψήστε για 20-25 λεπτά ακόμα και στ