Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της διατροφής μας είναι οι σαλάτες.
Όχι μόνο βοηθάνε στην διατήρηση του βάρους μας, αλλά περιέχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά που κρατάνε υγιή τον οργανισμό μας.
Και πόσο μάλλον όταν οι σαλάτες εμπλουτίζονται με όσπρια, τα οποία είναι υψηλά σε πρωτεΐνη.
Έτσι έχουμε ένα συνδυασμό φυτικών ινών που μας δίνει ενέργεια και βοηθάει στην διατήρηση του βάρους μας.
Ειδικά, το καλοκαίρι οι σαλάτες έχουν την τιμητική τους, αφού είναι ένα γρήγορο φαγητό, ελαφρύ, δροσερό και πάνω απ’ όλα υγιεινό.
Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί αρκεί να έχουμε την όρεξη να ασχοληθούμε.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ
Υλικα για 2-4 άτομα
– 1 φλιτζάνι ρεβίθια- ή κονσέρβα
– 1 φλιτζάνι κόκκινα φασόλια- ή κονσέρβα
– λίγο τριμμένο τζίντζερ
– 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο
– 2-3 σκελίδες σκόρδο
– 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
– λίγες νιφάδες τσίλι
– 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα- μόνο το πράσινο μέρος
– 1 φλιτζάνι κομμένο κόλλιανδρο ή μαϊντανό
– χυμό από ένα λεμόνι
– 150 γρ. φέτα
– αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μέχρι να χρυσαφίσει, όχι τελείως γιατί πρέπει να μη χάσουν το τραγανό στοιχείο. Προσθέστε σκόρδο, κρεμμύδι και μετά αφήστε τα στο πλάι να κρυώσουν. Θα στραγγίξετε τα όσπρια, θα τα ξεπλύνετε και θα τα τοποθετήσετε σε ένα μπολ σαλάτας. Στη συνέχεια προσθέτετε τη φέτα, το φρέσκο κρεμμύδι, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Τέλος, θα βάλετε το τσιγαρισμένο κρεμμύδι με το σκόρδο με το υπόλοιπο λάδι και θα ανακατώσετε.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΟΑ
Υλικά
– 1/3 φλιτζάνι κινόα
– 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια
– 1 φλιτζάνι αγγουράκι σε κομματάκια
– 1/4 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 1/4 φλιτζάνι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Για το ντρεσινγκ
– 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 2 κουταλάκια χυμό από λαιμ
– 1 κουταλάκι μηλόξιδο
– 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
– ½ κουταλάκι σκόνη τσίλι
– 1 κουταλάκι ξηρό κόλιανδρο
– ½ κουταλάκι ξηρή ρίγανη
– αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Προσθέστε τη κινόα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο ζεστό νερό και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει- περίπου 12 λεπτά. Έπειτα στραγγίστε και ξεπλύντε τη.
Για το ντρέσινγκ, προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χτυπήστε καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε τη κινόα, τα φασόλια, το αγγουράκι, το κρεμμύδι, το τσίλι, το κόλιανδρο και ανακατέψτε τα.