Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα της γιαγιάς

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι μια συνταγή που μου θυμίζει τη γιαγιά μου.

Η παρακάτω συνταγή έχει μεγάλη συναισθηματική αξία, καθώς μας την έφτιαχνε κάθε Χριστούγεννα.

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό- το γλυκό των Χριστουγέννων, όπως το ονομάζουν- που δε πρέπει να λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι.

Με τη συνταγή που θα σας παραθέσω, θέλω να τιμήσω τη μνήμη της.

συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα της γιαγιάς

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΜΑΣ
  • 300 γρ. αμύγδαλα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. φρυγανιά
  • 8 αυγά
  • 1 κ.γ σόδα
  • 1 μικρό ποτήρι κονιάκ
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ μπέικιν

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Λιώνουμε τα αμύγδαλα όπως είναι και στη συνέχεια τη φρυγανιά.
  2. Στη φρυγανιά βάζουμε ένα κουταλάκι μπέικιν.
  3. Βάζουμε μαζί τα αμύγδαλα, την φρυγανιά και το μπέικιν.
  4. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για πολύ ώρα.
  5. Στη συνέχεια τα ασπράδια τα κάνουμε μαρέγκα και τα ρίχνουμε στους κρόκους.
  6. Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, την φρυγανιά, τα αυγά, την σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και ύστερα στο μείγμα ρίχνουμε τη βανίλια.
  7. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα.
  8. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα
  9. Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ
  1. 300 γρ. ζάχαρη
  2. 300 γρ. νερό
  3. Φλούδες λεμονιού
  4. Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  1. Βράζουμε το νερό με τις φλούδες για 5 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.
  3. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη βανίλια
  4. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το ρίχνουμε στο γλυκό όσο είναι ζεστό

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ
  1. 1 μπουκάλι γάλα
  2. 3 κρόκοι αυγών
  3. 240 γρ. ζάχαρη
  4. ¾ φλιτζάνι του τσαγιού κορν φλάου
  5. 1 ποτηράκι του ποτού κονιάκ
  6. Ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  7. 2 βανίλιες
  8. 1 κ.σ βούτυρο φρέσκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αναμειγνύουμε το γάλα, χλιαρό μαζί με το κορν φλάου και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
  2. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο, τους κρόκους, αφού τους έχουμε χτυπήσει και τη ζάχαρη.
  3. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και το ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
  4. Το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα, το κονιάκ και τις βανίλιες.
  5. Πασπαλίζουμε αμέσως την κρύα πουτίγκα.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζώδια: Ημερήσιες προβλέψεις για την Δευτέρα 15/2

Τι λένε οι ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021; Πώς θα επηρεαστούν τα ζώδια και οι ημερήσιες προβλέψεις από τη Σελήνη στον Κριό τη...

Παντελής Παντελίδης: Πέρασαν 5 χρόνια από το θάνατο του

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το μοιραίο τροχαίο της 18ης Φεβρουαρίου 2016, που έκοψε το νήμα της ζωής του τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη. Το έργο...

Πέτρος Φιλιππίδης: Παρέλαβε τις καταγγελίες και ετοιμάζει την απάντησή του

Στα χέρια του Πέτρου Φιλιππίδη και των δικηγόρων του βρίσκεται από χθες ο φάκελος με τις καταγγελίες των γυναικών που τον κατηγορούν για εργασιακό...

Εβδομαδιαίες προβλέψεις: Πώς επηρεάζει τα ζώδια η σύνοδος του Δία με τον Κρόνο;

Ζώδια: Τι επιφυλάσσει η εβδομάδα που έρχεται; Πώς μας επηρεάζει η σύνοδος του Δία με τον Κρόνο; Διαβάστε αναλυτικά τις εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις. Ο Δίας...

Ο χρωματικός συνδυασμός που μας αδυνατίζει

Υπάρχει ένας χρωματικός συνδυασμός που είναι ο σύμμαχος της γυναίκας. Όλες μας θέλουμε να φοράμε ρούχα που να μην τονίζουν σημεία που σώματός μας και...