Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι μια συνταγή που μου θυμίζει τη γιαγιά μου.
Η παρακάτω συνταγή έχει μεγάλη συναισθηματική αξία, καθώς μας την έφτιαχνε κάθε Χριστούγεννα.
Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό- το γλυκό των Χριστουγέννων, όπως το ονομάζουν- που δε πρέπει να λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι.
Με τη συνταγή που θα σας παραθέσω, θέλω να τιμήσω τη μνήμη της.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΜΑΣ
- 300 γρ. αμύγδαλα
- 300 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. φρυγανιά
- 8 αυγά
- 1 κ.γ σόδα
- 1 μικρό ποτήρι κονιάκ
- 2 βανίλιες
- 1 κ.γ μπέικιν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Λιώνουμε τα αμύγδαλα όπως είναι και στη συνέχεια τη φρυγανιά.
- Στη φρυγανιά βάζουμε ένα κουταλάκι μπέικιν.
- Βάζουμε μαζί τα αμύγδαλα, την φρυγανιά και το μπέικιν.
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για πολύ ώρα.
- Στη συνέχεια τα ασπράδια τα κάνουμε μαρέγκα και τα ρίχνουμε στους κρόκους.
- Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, την φρυγανιά, τα αυγά, την σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και ύστερα στο μείγμα ρίχνουμε τη βανίλια.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα
- Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ
- 300 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. νερό
- Φλούδες λεμονιού
- Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- Βράζουμε το νερό με τις φλούδες για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.
- Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη βανίλια
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το ρίχνουμε στο γλυκό όσο είναι ζεστό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ
- 1 μπουκάλι γάλα
- 3 κρόκοι αυγών
- 240 γρ. ζάχαρη
- ¾ φλιτζάνι του τσαγιού κορν φλάου
- 1 ποτηράκι του ποτού κονιάκ
- Ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
- 2 βανίλιες
- 1 κ.σ βούτυρο φρέσκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αναμειγνύουμε το γάλα, χλιαρό μαζί με το κορν φλάου και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
- Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο, τους κρόκους, αφού τους έχουμε χτυπήσει και τη ζάχαρη.
- Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και το ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
- Το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα, το κονιάκ και τις βανίλιες.
- Πασπαλίζουμε αμέσως την κρύα πουτίγκα.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!