Ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό που όλοι αγαπάμε είναι ο μπακλαβάς. Η αυθεντική πολίτικη συνταγή, είναι πολύ απλή.
Τ’ αρώματα και η γεύση του θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 30 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας- 500 γρ.
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 200 γρ. αμυγδαλόψιχα
- 200 γρ. καρυδόψιχα
- 1 κ. σ κανέλα τριμμένη
- 1 κ.γ γαρύφαλλο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 300 γρ. ζάχαρη
- 200 ml νερό
- 1 κ.σ χυμό λεμονιού
- Φλούδα από ένα λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 γαρύφαλλα ολόκληρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και τα γαρίφαλα.
Μόλις πάρει βράση, ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη, κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Φτιάχνουμε τον μπακλαβά
Στο μούλτι τρίβουμε την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα (δεν τις κάνουμε σκόνη, να κρατάνε λίγο), μαζί με την τριμμένη κανέλα και το τριμμένο γαρίφαλο.
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35*25 εκ.
Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο κρούστας έτσι ώστε να είναι το μισό μέσα στο ταψί και το μισό έξω. Το αλείφουμε με βούτυρο.
Τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο το δεύτερο φύλλο, (το μισό μέσα στο ταψί, το μισό έξω) αλλά από την άλλη πλευρά του ταψιού. Το αλείφουμε και αυτό με βούτυρο.
Τοποθετούμε τα μισά από τα φύλλα που έχουν περισσέψει, μέσα στο ταψί, να καλύπτουν όλο τον πάτο και τα διπλώνουμε ώστε να μην προεξέχουν.
Κάθε φύλλο που βάζουμε το αλείφουμε με βούτυρο.
Προσθέτουμε την γέμιση στο ταψί και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
Διπλώνουμε τα δύο φύλλα που προεξέχουν πάνω από την γέμιση. (να την τυλίξουν)
Τοποθετούμε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω αλείφοντας το κάθε ένα με βούτυρο.
Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες.
Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, έτσι όπως είναι ζεστός τον περιχύνουμε με το σιρόπι.
Τον αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι πριν σερβίρουμε.