Μύδια: Εύκολη και καλοκαιρινή συνταγή

Τα μύδια είναι από τα οστρακοειδή που όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό, είναι από τα πρώτα πιάτα που παραγγέλνουμε.

Ιδίως το καλοκαίρι, που είναι η περίοδος όπου το ψάρι έχει τη τιμητική του, τα μύδια κάνουν τη διαφορά σ’ ένα τραπέζι.

Η συνταγή είναι εύκολη και εξαιρετικά νόστιμη.

 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά φρέσκα μύδια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 40 γρ. βούτυρο
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό ή άνηθο
  • 1 ποτήρι -κρασιού ή νερού- πολύ καλό λευκό, ξηρό κρασί
  • 1 πιπερίτσα τσίλι λεπτοκομμένη σε ροδέλες
  • κρέμα γάλακτος -προαιρετικά
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι χοντρό -και λίγο ψιλό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα μύδια: αφαιρούμε με την ανάποδη ενός μαχαιριού -ή με συρματάκι- οτιδήποτε υπάρχει στο κέλυφός τους. Αφαιρούμε το “γένι” τους, τραβώντας το προς την πλατιά μεριά του όστρακου. Τα ξεπλένουμε σε τρυπητό δυο φορές με κρύο νερό, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα φυλάμε κάπου όπου έχει δροσιά.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά καρέ: το χαράζουμε οριζοντίως και ύστερα το κόβουμε καθέτως.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μόλις γίνουν διάφανα -δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα-  ρίχνουμε την πιπερίτσα τσίλι, τα μύδια και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε λίγο χοντρό αλάτι. Τα αφήνουμε 4-5 λεπτά, ανοίγουμε, προσθέτουμε τις σκελίδες το σκόρδο ολόκληρες -ή ψιλοκομμένες – τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, αφήνουμε να μειωθούν τα ζουμιά και σβήνουμε με το κρασί.

Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα / βράσιμο για άλλα 2-3 λεπτά.

Αποσύρουμε από το μάτι και πετάμε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει.

Δένουμε το ζωμό τους με την κρέμα γάλακτος -η οποία, γευστικά, δεν προσθέτει τίποτε.

Σερβίρουμε τα μύδια σε μπολάκι, αλατοπιπερώνουμε, αφού ελέγξουμε την αλμυράδα τους, ενώ σε άλλο μπολάκι βάζουμε τις πατάτες που έχουμε παράλληλα τηγανίσει.

Ανά τέσσερα άτομα προσθέτουμε κι ένα μεγάλο μπολ για τα άδεια κελύφη. Σερβίρουν τέσσερα άτομα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DIY: Detox μάσκα προσώπου με μέντα και σοκολάτα

Τώρα που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και οι γιορτές τελείωσαν, έφτασε η ώρα για να κάνεις μια detox μάσκα προσώπου.  Η επιδερμίδα μας χρειάζεται...

Περιστέρα Μπαζιάνα: Μια εναλλακτικά κομψή παρουσία

Η Περιστέρα Μπαζιάνα γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1974 και κατάγεται από την Καρδίτσα. Η γυναίκα του πρώην πρωθυπουργού, Περιστέρα Μπαζιάνα έκανε το μεγάλο «μπαμ», όταν...

Η Χρύσα Μπανδέλη σε ρόλο… μοντέλου!

Η Χρύσα Μπανδέλη βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Ιωάννινα, όπου πέρασε χρόνο με τους δικούς της, γέμισε τις μπαταρίες της και επέλεξε τα επόμενα τραγούδια...

Πως θα αντιμετωπίσεις το ανεβασμένο σάκχαρο το πρωί

Το σάκχαρο αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, γνωστό και ως υπεργλυκαιμία, εμφανίζεται όταν το...

Η απολαυστική συνάντηση του Ζαχαράτου με την Παγώνη έγινε viral

Ο Τάκης Ζαχαράτος εκμεταλλεύεται το lockdown και μεταμφιέζεται σε πρόσωπα της επικαιρότητας με αποτέλεσμα να χαρίζει στους followers του στιγμές άπειρου γέλιου.  Ο Τάκης Ζαχαράτος...