fbpx

Μελομακάρονα: Η τέλεια συνταγή του Δημήτρη Μακρυνιώτη

Τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική του αυτή την περίοδο, και ήδη οι περισσότερες ψάχνουν την τέλεια συνταγή για να εντυπωσιάσουν.

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, ο γνωστός τηλεοπτικός pastry chef μας δείχνει με εύκολα βήματα την πιο τέλεια και νόστιμη συνταγή για τα αγαπημένα μας μελομακάρονα.

μελομακάρονα από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη

Υλικά για τα μελομακάρονα:
650 γρ. αλεύρι μαλακό
380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
125 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. μέλι
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
1 κ.γ σόδα μαγειρική
1/2 κ.γ αμμωνία
250 ml σπορέλαιο
175 ml χυμό πορτοκαλί φρέσκο
100 ml νερό Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Υλικά για το σιρόπι:
500 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη
250 γρ. γλυκόζη
50 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
Υλικά για το γαρνίρισμα:
Μέλι Καρύδια
Εκτέλεση για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά (η κανέλα να είναι σπασμένη) εκτός από το μέλι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση.
Έπειτα κατεβάζουμε το κατσαρολάκι μας από τη φωτιά προσθέτουμε το μέλι ανακατεύοντας και αμέσως μετά αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Εκτέλεση για τα μελομακάρονα:
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί με τα ξύσματα από τα δυο πορτοκάλια και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Έπειτα σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό και λίγο πριν πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αμέσως μετά σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Αφού ανακατέψουμε καλά τα υγρά υλικά μας πρoσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις (4-5 φορές) το μείγμα με τα στερεά υλικά μας ανακατεύοντας καλά με το χέρι και σταυρωτά (πάνω ,κάτω, αριστερά, δεξιά) μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμαράκι.
Έπειτα αδειάζουμε το ζυμάρι στο τραπέζι και με γρήγορες κινήσεις φτιάχνουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε προσέχοντας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν όλα το ίδιο.
Προαιρετικά μπορούμε να πιέσουμε τη μια τους πλευρά με μια σίτα ώστε να δημιουργήσουμε ένα απλό σχέδιο.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί όπου πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στις αντιστάσεις, στους 190-200 βαθμούς για 30 έως 40 λεπτά αναλόγως το μέγεθος και το πόσο τραγανά τα θέλουμε.
Σιρόπιασμα:
Αμέσως αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, παίρνουμε την κατσαρόλα με τα κρύο σιρόπι, αφαιρούμε την κανέλα και τοποθετούμε μέσα όσα μελομακάρονα χωράει η κατσαρόλα μας ώστε να τα σκεπάζει το σιρόπι.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε:
1 λεπτό για ελαφρώς σιροπισμένα
1,5-2 λεπτά για μέτρια σιροπιασμένα
 2 λεπτά και πάνω για πολύ σιροπιασμένα
Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα που από κάτω έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί ή ένα ταψί ώστε να στραγγίξουν καλά και γαρνίρουμε με όσο μέλι επιθυμούμε και τριμμένα καρύδια.

 

Δείτε το video παρακάτω: 

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζένη Καζάκου: Ποζάρει μέσα στο νερό με δημιουργία του Καραβασίλη

Η Τζένη Καζάκου πόζαρε μέσα στο νερό με δημιουργία γνωστού Έλληνα σχεδιαστή και αποδεικνύει ότι θα μπορούσε εκτός από ηθοποιός να είναι και μοντέλο.  Η Τζένη...

Δείτε γιατί είναι λάθος να φωνάζετε στα παιδιά σας

Κάποια παιδιά δεν είναι τόσο ήσυχα όσο θα θέλαμε. Κάνουν αταξίες, είναι απαιτητικά και συχνά αναγκαζόμαστε να τους βάζουμε τις φωνές. Όσο και να τους...

Η αιώνια μάχη με τη ζυγαριά-Tips για να χάσεις τα κιλά που θες

Οι περισσότερες από εμάς δίνουμε καθημερινή μάχη με τη ζυγαριά και πλέον μας έχει γίνει εφιάλτης. Τα κιλά είναι αυτά που μας απασχολούν το...

Τα οφέλη της γλυκερίνης στο δέρμα μας

Η γλυκερίνη υπάρχει σε πολλές από τις κρέμες που χρησιμοποιούμε για την επιδερμίδα μας. Μπορεί να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά η γλυκερίνη υπάρχει σε...

Χοιρινό φιλέτο με σάλτσα μήλου

Το χοιρινό φιλέτο συνήθως το απολαμβάνουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μπορούμε να το μαγειρέψουμε με διάφορους τρόπους, αλλά όταν το κάνουμε με σάλτσα μήλου, τότε πρόκειται...