Μελομακάρονα: Η τέλεια συνταγή του Δημήτρη Μακρυνιώτη

Τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική του αυτή την περίοδο, και ήδη οι περισσότερες ψάχνουν την τέλεια συνταγή για να εντυπωσιάσουν.

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, ο γνωστός τηλεοπτικός pastry chef μας δείχνει με εύκολα βήματα την πιο τέλεια και νόστιμη συνταγή για τα αγαπημένα μας μελομακάρονα.

μελομακάρονα από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη

Υλικά για τα μελομακάρονα:
650 γρ. αλεύρι μαλακό
380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
125 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. μέλι
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
1 κ.γ σόδα μαγειρική
1/2 κ.γ αμμωνία
250 ml σπορέλαιο
175 ml χυμό πορτοκαλί φρέσκο
100 ml νερό Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Υλικά για το σιρόπι:
500 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη
250 γρ. γλυκόζη
50 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
Υλικά για το γαρνίρισμα:
Μέλι Καρύδια
Εκτέλεση για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά (η κανέλα να είναι σπασμένη) εκτός από το μέλι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση.
Έπειτα κατεβάζουμε το κατσαρολάκι μας από τη φωτιά προσθέτουμε το μέλι ανακατεύοντας και αμέσως μετά αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Εκτέλεση για τα μελομακάρονα:
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί με τα ξύσματα από τα δυο πορτοκάλια και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Έπειτα σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό και λίγο πριν πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αμέσως μετά σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Αφού ανακατέψουμε καλά τα υγρά υλικά μας πρoσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις (4-5 φορές) το μείγμα με τα στερεά υλικά μας ανακατεύοντας καλά με το χέρι και σταυρωτά (πάνω ,κάτω, αριστερά, δεξιά) μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμαράκι.
Έπειτα αδειάζουμε το ζυμάρι στο τραπέζι και με γρήγορες κινήσεις φτιάχνουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε προσέχοντας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν όλα το ίδιο.
Προαιρετικά μπορούμε να πιέσουμε τη μια τους πλευρά με μια σίτα ώστε να δημιουργήσουμε ένα απλό σχέδιο.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί όπου πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στις αντιστάσεις, στους 190-200 βαθμούς για 30 έως 40 λεπτά αναλόγως το μέγεθος και το πόσο τραγανά τα θέλουμε.
Σιρόπιασμα:
Αμέσως αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, παίρνουμε την κατσαρόλα με τα κρύο σιρόπι, αφαιρούμε την κανέλα και τοποθετούμε μέσα όσα μελομακάρονα χωράει η κατσαρόλα μας ώστε να τα σκεπάζει το σιρόπι.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε:
1 λεπτό για ελαφρώς σιροπισμένα
1,5-2 λεπτά για μέτρια σιροπιασμένα
 2 λεπτά και πάνω για πολύ σιροπιασμένα
Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα που από κάτω έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί ή ένα ταψί ώστε να στραγγίξουν καλά και γαρνίρουμε με όσο μέλι επιθυμούμε και τριμμένα καρύδια.

 

Δείτε το video παρακάτω: 

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δουλειά σε υπολογιστή: Οι ασκήσεις yoga που θα σε σώσουν

Η δουλειά στον υπολογιστή δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς επιβαρύνει το σώμα μας και οι ασκήσεις yoga είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν στη...

Ντοματόσουπα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα

Η ντοματόσουπα είναι ένα γρήγορο πιάτο που στην κυριολεξία μας λύνει τα χέρια. Η ντοματόσουπα, είναι μια συνταγή που μπορούμε να απολαύσουμε όλο το καιρό,...

Μάθε τα πάντα για τη βιταμίνη που καταπολεμά την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τη ψυχική μας υγεία. Θεραπείες υπάρχουν πολλές για την καταπολέμηση  αλλά υπάρχει και μια βιταμίνη που...

Ραβανί με καρύδα – Vegan συνταγή

Η κλασική συνταγή για το ραβανί μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τα γούστα μας. Η συγκεκριμένη συνταγή που θα σας παρουσιάσουμε είναι vegan, συνδυάζει δύο...

MasterChef: Ο Πάνος αποκάλυψε γιατί ζήτησε ν’ αποχωρήσει

Η πρώτη οικειοθελής αποχώρηση από το MasterChef είναι γεγονός. Ο Πάνος ζήτησε από την παραγωγή του MasterChef ν' αποχωρήσει από το reality, αφήνοντας άφωνους τους...