Η μαρμελάδα φραγκόσυκο είναι ένα από τα παραδοσιακά εδέσματα της Μάνης.
Τη μαρμελάδα φραγκόσυκο δεν τη βρίσκουμε συχνά, αφού τα συγκεκριμένα φρούτα – τα οποία θεωρούνται από τα κορυφαία super foods της μεσογειακής διατροφής – ευδοκιμούν κυρίως στη Μάνη αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους και στην Κρήτη.
Στη ιστορική περιοχή της Μάνης, η μαρμελάδα από φραγκόσυκα είναι πολύ διαδεδομένη και τη βρίσκουμε κυρίως σε μαγαζιά που πουλούν τοπικά προϊόντα και εδέσματα, όπως είναι το «Παραδοσιακό» που βρίσκεται στην παραλία του Γυθείου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο συγκεκριμένο κατάστημα θα βρεις οποιοδήποτε μανιάτικο προϊόν θελήσεις να δοκιμάσεις, όπως λαλάγγια, σαμουσάδες, γαλατόπιτα, λούπινα, λυχναράκια μελιού, αμυγδαλωτά, δίπλες, μεγάλη ποικιλία σε γλυκά κουταλιού και πολλά άλλα.
Εάν βρεθείς στο Γύθειο αξίζει να επισκεφθείς το «Παραδοσιακό», αφού βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της κωμόπολης και η ιδιοκτήτριά του, Ανδριάννα, είναι δεδομένο ότι θα σου φτιάξει τη διάθεση με το χιούμορ και την ευγένεια της, αλλά και θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τα καλύτερα μανιάτικα προϊόντα.
Ένα από αυτά είναι και η σπιτική μαρμελάδα φραγκόσυκο, την οποία παρασκευάζει η ίδια και διαθέτει στο μαγαζί της σε όμορφα γυάλινα και αποστειρωμένα βαζάκια.
Τη συνταγή φυσικά δεν την κράτησε για εκείνη, αλλά θέλησε να τη μοιραστεί με τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του womensnews, και… voilà!
Υλικά
1 κιλό φραγκόσυκα καθαρισμένα
80 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φρούτα με πολλή προσοχή γιατί έχουν πολύ ψηλά αγκαθάκια.
Τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το νερό και τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ.
Όταν τα λιώσουμε καλά τα περνάμε από μια σίτα έτσι ώστε να πάρουμε όλη τη λιωμένη σάρκα του φρούτου χωρίς τα κουκούτσια.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη σάρκα του φρούτου που σουρώσαμε, τη ζάχαρη και το λεμόνι και τα βάζουμε να βράσουν.
Όταν αρχίσει ο βρασμός πρέπει να ξαφρίσουμε το μείγμα καλά με μια τρυπητή κουτάλα.
Το βράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε, ίσως και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί.
Για να δούμε αν έδεσε η μαρμελάδα μας, βάζουμε σε ένα πιατελάκι λίγη και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μόλις κρυώσει γέρνουμε ελαφρά το πιατελάκι και αν δεν τρέχει η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.
Την αποθηκεύουμε σε πολύ καλά αποστειρωμένα βάζα.
Μπορείς να βρεις το «Παραδοσιακό» στο facebook κάνοντας κλικ ΕΔΩ