Και μόνο στην ιδέα της κολοκυθόπιτας ενθουσιαζόμαστε. Μια παραδοσιακή πίτα που έχει θέση στο κυριακάτικο τραπέζι μας.
Η κολοκυθόπιτα που θα σας παρουσιάσουμε έχει μια μικρή ιδιορρυθμία. Είναι ξεσκέπαστη, δηλαδή χωρίς φύλλο που κάνει την εκτέλεση της συνταγής ακόμα πιο εύκολη.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό κολοκύθια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- από 1/2 ματσάκι άνηθο-μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
- 1/2 κιλό μανούρα χλωρή ή φέτα σε χοντρά τρίμματα
- 250 γραµ. ξινομυζήθρα ή φρέσκια μυζήθρα
- 3 αυγά χτυπημένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄ να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 5΄ να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους στο μισό, για περίπου 6΄.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε όλα τα βότανα και τα τυριά. Ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
Σε ταψί στρογγυλό 30 εκ. αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε την φρυγανιά και κρατάμε 2 κ.σ για την επιφάνεια. Αδειάζουμε την κολοκυθόπιτα, ισιώσουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για περίπου 30΄ να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.