Το γκιούλμπασι είναι μια συνταγή που έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία. Συγκεκριμένα, προέρχεται από τη Σμύρνη και ήταν το αγαπημένο φαγητό των παππούδων και των γιαγιάδων μας.
Μια παραδοσιακή συνταγή που έχει τρία διαφορετικά είδη κρεάτων για όλα τα γούστα. Η διαδικασία απαιτεί αρκετό χρόνο, αλλά πιστέψτε μας, η αναμονή αξίζει τον κόπο και θα ενθουσιάσει μεγάλους και μικρούς.
ΥΛΙΚΑ
- 600 γρ. μοσχαράκι χωρίς κόκκαλο
- 600 γρ. χοιρινό χωρίς κόκκαλο
- 600 γρ. αρνί χωρίς κόκκαλο
- 400 γρ. κεφαλοτύρι
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι νερού λευκό κρασί
- 2 πιπεριές χρωματιστές
- 2 πιπεριές πράσινες
- 4 μέτριες ώριμες ντομάτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε, πλένοντας και τεμαχίζοντας σε κομμάτια και τα τρία είδη των κρεατικών.
- Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο σκεύος και τα αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τη ρίγανη και τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες σε φέτες. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Πλένουμε και τεμαχίζουμε σε φέτες τις πιπεριές και τις ντομάτες. Στη συνέχεια τεμαχίζουμε το κεφαλοτύρι σε κυβάκια.
- Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με καπάκι και στρώνουμε τη μισή ποσότητα των κρεάτων. Ανάμεσα τους τοποθετούμε τη μισή ποσότητα από τα κυβάκια του τυριού.
- Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τις φέτες με τις πιπεριές και τις ντομάτες. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κρεατικά και συνεχίζουμε πάλι με το τυρί και τα λαχανικά.
- Στη συνέχεια περιχύνουμε με το λευκό κρασί και το ελαιόλαδο και σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι του.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.
- Μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος, σβήνουμε το φούρνο και βγάζουμε το καπάκι από το πυρίμαχο σκεύος. Το αφήνετε για 10 λεπτά ακόμη στο φούρνο.