Συνταγή για χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα

Η γεμιστή γαλοπούλα είναι ένα από τα βασικά φαγητά που δεν λείπει από το menu για το γιορτινό μας τραπέζι.

Η γεμιστή γαλοπούλα, είναι κατά βάση, χριστουγεννιάτικο πιάτο και μας αφήνει κάθε Χριστούγεννα άφωνους με τη νοστιμιά της.

Έχει κάποια διαδικασία, αλλά αξίζει το κόπο να δοκιμάσετε να τη φτιάξετεtrapezi me gemisti galopoula

ΥΛΙΚΑ
  • 1 μέτρια γαλοπούλα- βάρους 2 με 3 κιλά
ΓΕΜΙΣΗ
  • 200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
  • 12 ξερά βερίκοκα χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ φλιτζάνι αμυγδαλόσκονη
  • 1 κ.γ πάπρικα
  • Αλάτι και πιπέρι
ΚΡΟΥΣΤΑ
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο λιωμένο
  • 1 κρασοπότηρο κονιάκ
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κ.σ απαλή μουστάρδα
  • 2 κ.σ μέλι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο μπαχάρι σε σκόνη
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΜΕ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ
  • 4 λίτρα κρύο νερό
  • 1 ½ φλιτζάνι αλάτι
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 2 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.σ ολόκληροι σπόροι πιπεριού
  • 1 κ.σ γαρίφαλο
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 ακέρωτα πορτοκάλια με τη φλούδα καλά πλυμένη, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μαρινάρισμα:

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζετε τη γαλοπούλα.
  2. Τοποθετείτε ένα βάρος επάνω στη γαλοπούλα ώστε να μείνει διαρκώς κάτω από το νερό, σκεπάζετε τη λεκάνη με αλουμινόχαρτο και μαρινάρετε τη γαλοπούλα στο ψυγείο -ή σε κάποιο ασφαλές και κρύο μέρος- για μια νύχτα.
  3. Την επομένη ξεπλένετε πολύ καλά τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και τη σκουπίζετε με μια βαμβακερή πετσέτα μέσα κι έξω. Πετάτε τη μαρινάδα.
Για τη γέμιση:
  1. Σε ένα μπολ μουσκεύετε τα βερίκοκα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά.
    Τα στραγγίζετε καλά, χωρίς να τα στύψετε.
  2. Βάζετε στον κάδο του μπλέντερ τα συκωτάκια κοτόπουλου, τα στραγγισμένα βερίκοκα, τις σταφίδες, το γιαούρτι και την αμυγδαλόσκονη. Νοστιμίζετε με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Για το ψήσιμο:
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της κρούστας.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
  3. Γεμίζετε τη γαλοπούλα με το μείγμα της γέμισης και ράβετε το άνοιγμα με σακοράφα και σπάγκο ή το στερεώνετε με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής. Αλατοπιπερώνετε καλά όλη την εξωτερική επιφάνεια της γαλοπούλας και την αλείφετε με το μείγμα της κρούστας.
  4. Μεταφέρετε τη γεμισμένη γαλοπούλα σε μία μεγάλη και βαθιά γάστρα. Σκεπάζετε με το καπάκι και ψήνετε το πουλερικό για 1 ώρα. Στη συνέχεια αφαιρείτε το καπάκι και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η κρούστα της να ροδίσει καλά και το ψαχνό της να μαλακώσει

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Survivor: 13 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την Μαριπόζα

Η Έλενα Μαριπόζα Κρεμλίδου αγωνίζεται στην ομάδα των Μαχητών του Survivor 4 και είναι μια από τις παίκτριες που έχει καταφέρει να τραβήξει τα...

Που οφείλονται τα πρησμένα πόδια;

Μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες είναι τα πρησμένα πόδια. Γυρίζουμε από τη δουλειά και το μόνο που θέλουμε είναι τα πετάξουμε τα παπούτσια...

Naomi Campell: Η ζωή της «μαύρης γαζέλας» ως supermodel σ’ ένα λεύκωμα

Το όνομα της ένας μύθος. Mε μια καριέρα που θα ζήλευε κάθε νέο μοντέλο που ξεκινάει τα πρώτα του βήματα στο χώρο της μόδας...

Όλυμπος: Εξόρμηση στο βουνό των Θεών (pics)

Ο θρυλικός Όλυμπος αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα για πολλούς και αν εσύ και η παρέα σου είστε έτοιμες για λίγη περιπέτεια και μια εμπειρία...

Έξυπνος τρόπος για να κάνετε τη μπανιέρα σας να λάμπει

Έχουμε αναφέρει παλιότερα πως με υλικά που διαθέτουμε στο σπίτι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουμε προϊόντα του εμπορίου για να...