Η γεμιστή γαλοπούλα είναι ένα από τα βασικά φαγητά που δεν λείπει από το menu για το γιορτινό μας τραπέζι.
Η γεμιστή γαλοπούλα, είναι κατά βάση, χριστουγεννιάτικο πιάτο και μας αφήνει κάθε Χριστούγεννα άφωνους με τη νοστιμιά της.
Έχει κάποια διαδικασία, αλλά αξίζει το κόπο να δοκιμάσετε να τη φτιάξετε
ΥΛΙΚΑ
- 1 μέτρια γαλοπούλα- βάρους 2 με 3 κιλά
ΓΕΜΙΣΗ
- 200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
- 12 ξερά βερίκοκα χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- ½ φλιτζάνι αμυγδαλόσκονη
- 1 κ.γ πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι
ΚΡΟΥΣΤΑ
- 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο λιωμένο
- 1 κρασοπότηρο κονιάκ
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κ.σ απαλή μουστάρδα
- 2 κ.σ μέλι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο μπαχάρι σε σκόνη
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΜΕ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ
- 4 λίτρα κρύο νερό
- 1 ½ φλιτζάνι αλάτι
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2 ξυλάκι κανέλας
- 1 κ.σ ολόκληροι σπόροι πιπεριού
- 1 κ.σ γαρίφαλο
- 4 φύλλα δάφνης
- 2 ακέρωτα πορτοκάλια με τη φλούδα καλά πλυμένη, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το μαρινάρισμα:
- Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζετε τη γαλοπούλα.
- Τοποθετείτε ένα βάρος επάνω στη γαλοπούλα ώστε να μείνει διαρκώς κάτω από το νερό, σκεπάζετε τη λεκάνη με αλουμινόχαρτο και μαρινάρετε τη γαλοπούλα στο ψυγείο -ή σε κάποιο ασφαλές και κρύο μέρος- για μια νύχτα.
- Την επομένη ξεπλένετε πολύ καλά τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και τη σκουπίζετε με μια βαμβακερή πετσέτα μέσα κι έξω. Πετάτε τη μαρινάδα.
Για τη γέμιση:
- Σε ένα μπολ μουσκεύετε τα βερίκοκα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά.
Τα στραγγίζετε καλά, χωρίς να τα στύψετε. - Βάζετε στον κάδο του μπλέντερ τα συκωτάκια κοτόπουλου, τα στραγγισμένα βερίκοκα, τις σταφίδες, το γιαούρτι και την αμυγδαλόσκονη. Νοστιμίζετε με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Για το ψήσιμο:
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της κρούστας.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
- Γεμίζετε τη γαλοπούλα με το μείγμα της γέμισης και ράβετε το άνοιγμα με σακοράφα και σπάγκο ή το στερεώνετε με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής. Αλατοπιπερώνετε καλά όλη την εξωτερική επιφάνεια της γαλοπούλας και την αλείφετε με το μείγμα της κρούστας.
- Μεταφέρετε τη γεμισμένη γαλοπούλα σε μία μεγάλη και βαθιά γάστρα. Σκεπάζετε με το καπάκι και ψήνετε το πουλερικό για 1 ώρα. Στη συνέχεια αφαιρείτε το καπάκι και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η κρούστα της να ροδίσει καλά και το ψαχνό της να μαλακώσει