Γεμιστά: Το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού

Το Καλοκαίρι συνήθως θέλουμε να τρώμε κάτι ανάλαφρο, που να μην μας φουσκώνει. Τα γεμιστά είναι ότι πρέπει, καθώς είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό και υγιεινό.

Η παρακάτω συνταγή είναι η παραδοσιακή, όπως την ξέρουμε, και το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό.

Αν τα κάνετε χωρίς κιμά, μπορούν να φάνε και όσοι είναι vegan.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΜΕΡΙΔΕΣ

 

ΠΑΤΑΤΕΣ

  • 500 γρ. πατάτες baby
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  • 3 κρεμμύδια
  • 6 ντομάτες
  • 3 πιπεριές πράσινες

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. ρύζι γλασέ
  • 400 ml νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 καρότο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • αλάτι, αρκετό
  • πιπέρι, αρκετό
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 ml νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Για τις πατάτες

  • Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες αφήνοντας τη φλούδα για να γίνουν πιο νόστιμες.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει το λάδι, προσθέτουμε τις πατάτες.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Θέλουμε μόνο να δώσουμε ωραίο χρώμα στις πατάτες και όχι να τις ψήσουμε. Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος φούρνου.

Για τα λαχανικά

  • Κόβουμε το καπάκι στα κρεμμύδια από πάνω.
  • Αδειάζουμε όλη τη σάρκα, αφήνοντας 4-5 φύλλα και τα βάζουμε στο ταψί.
  • Ψιλοκόβουμε όλη τη γέμιση από τα κρεμμύδια.
  • Τη βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα καπάκι μισό με ένα εκατοστό από κάθε ντομάτα από την κάτω μεριά. Κόβουμε από αυτήν την πλευρά γιατί χωράει πιο πολύ γέμιση.
  • Παίρνουμε ένα μπολ.
  • Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους προσέχοντας να μην κάνουμε τρύπες για να μη φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε.
  • Τοποθετούμε τις ντομάτες όμορφα στο ταψί μας με το κοτσάνι προς τα κάτω.
  • Πιέζουμε τη γέμιση από τις ντομάτες λίγο με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε λίγο τη βάση από τις πιπεριές για να μπορούν να κάτσουν στο ταψί.
  • Κόβουμε το καπάκι περίπου ½ με 1 εκ. κάτω από το κοτσάνι.
  • Αφαιρούμε τα σπόρια και τοποθετούμε τις πιπεριές όμορφα στο ταψί.

 

Για τη γέμιση

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε μέσα τη ψιλοκομμένη γέμιση από το κρεμμύδι μας.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το κολοκύθι, το καρότο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά μας.
  • Βάζουμε αλάτι και πιπέρι αρκετό γιατί θα ρίξουμε και το ρύζι.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του και να το θωρακίσουμε.
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. πελτέ τομάτας και σοτάρουμε.
  • Βάζουμε 400 ml νερό και τον κύβο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και με το που ρίξουμε το νερό προσθέτουμε τη γέμιση της τομάτας.
  • Ανακατεύουμε και δε συνεχίζουμε να ψήνουμε γιατί θα ψηθεί στον φούρνο με τα λαχανικά.
  • Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας.
  • Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζουμε στο τηγάνι όλα τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
  • Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο τα λαχανικά μέσα κι έξω και τα αλατοπιπερώνουμε.

Συναρμολόγηση

  • Γεμίζουμε τα λαχανικά μας, με τη βοήθεια ενός κουταλιού με τη γέμιση μέχρι τα ¾ για να μη βγει το ρύζι από έξω όταν φουσκώσει στο ψήσιμο.
  • Ό,τι γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε μέσα στο ταψί για να γίνουν νόστιμες και οι πατάτες μας.
  • Προσθέτουμε 200 ml νερό στο ταψί.
  • Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 60 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν όμορφο χρώμα τα γεμιστά μας.
  • Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε λίγα φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα έλαια που βοηθάνε στην ενυδάτωση της επιδερμίδας σας

Η ενυδάτωση της επιδερμίδας μας είναι κάτι που μας απασχολεί και είναι απαραίτητη για ένα δέρμα απαλό και λαμπερό, ειδικά το καλοκαίρι. Πολλές γυναίκες έχουν...

Δεν απαντάει στα μηνύματα; Δες τα λάθη που μάλλον έκανες

Γιατί δεν απαντάει στα μηνύματα μου;  Ένα ερώτημα που μας ταλανίζει και μας βάζει σε σκέψεις όταν ο άλλος έχει ν’απαντήσει καιρό σε κάποιο μήνυμα. Τα...

Ο καναπές που έχει γίνει μόδα στο Instagram

Ο συγκεκριμένος καναπές έχει γίνει η απόλυτη deco μανία στο Instagram, και όχι άδικα! Η... φρενίτιδα με τον συγκεκριμένο καναπέ άρχισε όταν η διάσημη persona...

Αγγελική: Αγγελική και Στέφανος επίσημα ζευγάρι

Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις στα επόμενα επεισόδια της δραματικής σειράς του Alpha, «Αγγελική». Ο Στέφανος και η Αγγελική δεν τολμούσαν να παραδεχθούν τα συναισθήματά...

Μικρότερος ο κίνδυνος κατάθλιψης για τα αγόρια που παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια

Σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα, τα αγόρια που παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια στην ηλικία των 11 ετών, έχουν μικρότερο ποσοστό κινδύνου να εμφανίσουν κατάθλιψη μετά...