Τα donuts είναι τόσο νόστιμα που κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί!
Απλά με ζάχαρη, γεμιστά με σοκολάτα ή μαρμελάδα, με γλάσο ή χωρίς, τα donuts αποτελούν την αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων.
Εμείς έχουμε για εσένα την πιο εύκολη συνταγή για να φτιάξεις μόνη σου και με απλά υλικά που έχεις στην κουζίνα σου, πεντανόστιμα donuts!
Τα υλικά που θα χρειαστείς για 15-18 donuts:
- 1 κούπα χλιαρό νερό ή γάλα
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 20γρ νωπή
- 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 3 κουταλιές σούπας λιωμένη μαργαρίνη
- 4 κούπες αλεύρι
Εκτέλεση:
Η ζύμη για τα donuts γίνεται πάρα πολύ εύκολα. Σε ένα μπολ ανακατεύεις το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη λιωμένη μαργαρίνη και αμέσως μετά προσθέτεις το αλεύρι.
Ζυμώνεις για 5 λεπτά, έως ότου η ζύμη να γίνει μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις με τον πλάστη φύλλο πάχους ενός δακτύλου και με ένα ποτήρι κόβεις σε κύκλους.
Για τα κλασικά donuts, με ένα καπάκι από μπουκάλι αναψυκτικού κάνεις μια τρύπα στη μέση κάθε κύκλου. Για τα γεμιστά, τα αφήνεις όπως είναι.
Μαζεύεις όλα τα κομματάκια ζύμης που περίσσεψαν και ανοίγεις ξανά φύλλο μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
Για ιδανικά αφράτα donuts, τα αφήνεις να ξαναφουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά.
Στη συνέχεια, έχεις δύο επιλογές: τηγάνισμα ή φούρνισμα.
Εάν επιλέξεις να τα κάνεις στο τηγάνι, ρίχνεις άφθονο λάδι (μη φοβάσαι, δε ρουφάνε καθόλου λάδι) και τηγανίζεις από τις δυο πλευρές για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Εάν τα κάνεις στον φούρνο, τα απλώνεις σε ταψάκι με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Τέλος, γαρνίρεις είτε με ζάχαρη είτε με γλάσο σοκολάτας. Εξαιρετικά νόστιμα γίνονται και αν τα γεμίσεις με μερέντα ή μαρμελάδα φράουλα, με τη βοήθεια ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Πώς να φτιάξεις εύκολο γλάσο σοκολάτας:
- 125γρ κουβερτούρα
- 1 κουταλάκι γλυκού μέλι
- 2 κουταλιές γάλα εβαπορέ
Τα λιώνεις όλα μαζί σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων.