Η καραντίνα αποτελεί μία από τις πολλές καταστάσεις, που μπορούν να βλάψουν τη διατροφή μας και να μας κάνουν να πάρουμε αρκετά κιλά.
Αρκετοί άνθρωποι έχουν αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας στη χώρα μας βρήκαν διέξοδο στο φαγητό ως αντίβαρο για την ψυχική τους ισορροπία, που είχε πληγεί από τον εγκλεισμό. Έτσι, άρχισαν να εμπλουτίζουν τη διατροφή τους με γλυκά, junk food και άλλες παχυντικές τροφές, οι οποίες οδήγησαν στο να πάρουν πολλά παραπανίσια κιλά στην καραντίνα.
Βοηθητικός παράγοντας στην αύξηση βάρους ήταν και η καθιστική ζωή. Η ολοήμερη παραμονή στο σπίτι συνέβαλε δραστικά στο να βάλουμε επιπλέον κιλά, καθώς η γυμναστική «είχε πάει περίπατο». Πλέον, έχοντας ήδη στο… βιογραφικό μας μια πρώτη καραντίνα, μπορούμε να προσέξουμε τη διατροφή μας, προκειμένου να μην παχύνουμε.
Όμως ποιες τροφές συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, και ποιες μπορούμε να βάλουμε στη διατροφή μας για να μην πάρουμε κιλά στην καραντίνα;
-
Αυγά
Προσπαθήστε να βάλετε τα αυγά στο πρωινό σας γεύμα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όλα τα brunchάδικα επιλέγουν στο μενού τους πιάτα με αυγά. Η πρωτεΐνη τους θα σας βοηθήσει ούτως ώστε να μη νιώθετε συνεχώς ένα αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της μέρας. Έτσι, δεν θα καταφεύγετε σε ανθυγιεινά σνακ, με χαμηλή διατροφική αξία.
-
Γκρέιπφρουτ
Μπορεί στην Ελλάδα το γκρέιπφρουτ να μη θεωρείται βασικό υλικό στη διατροφή μας, ωστόσο έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα μας. Αν βάλουμε το συγκεκριμένο φρούτο στη ζωή μας, θα διατηρήσουμε σταθερό τον μεταβολικό μας ρυθμό. Αυτό συμβαίνει γιατί το γκρέιπφρουτ βοηθά στην καύση του αποθηκευμένου λίπους λόγω της υψηλής ποσότητας των χημικών του ενώσεων, που ρυθμίζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης.
Τα καυτερά υλικά περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει ανασταλτική επίδραση στην πρόσληψη περισσότερων γευμάτων μέσα στη μέρα. Έτσι, θα αποφεύγουμε να γεμίζουμε το διατροφικό μας πρόγραμμα με συντηρητικά, καθώς θα πεινάμε λιγότερο.
-
Μπρόκολο
Θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που σιχαίνεται αυτή την πράσινη τροφή. Ωστόσο, αν γνώριζαν πόσο καλό κάνει στην υγεία, θα άλλαζαν γνώμη. Το μπρόκολο έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που προκαλεί κορεσμό. Επιπλέον, οι χημικές του ενώσεις συντελούν στην καύση του λίπους.
-
Σολομός
Ένα ψάρι με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία, γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ναι, όπως το ακούμε στις διαφημίσεις – ακριβώς έτσι!). Ο σολομός είναι πλούσιος σε «καλά» λιπαρά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Όσον αφορά το βάρος, ο σολομός είναι μια άπαχη πρωτεΐνη και η περιεκτικότητα του σε πολυακόρεστα λιπαρά προκαλεί αίσθημα κορεσμού.
Όπως και να έχει, για να δούμε τη ζυγαριά να δείχνει προς τα κάτω, θα πρέπει να τηρούμε ένα διατροφικό πρόγραμμα χωρίς μεγάλες μερίδες.
Τέλος, δεν χρειάζεται να τρώμε μέχρι να «σκάσουμε», καθώς ο εγκέφαλος μας αργεί να στείλει σήμα πως έχουμε χορτάσει.