Η πατάτα είναι η αγαπημένη τροφή όλων μας. Υπάρχουν πολλών ειδών πατάτες και μία από αυτές είναι και η γλυκοπατάτες.
Κάποιοι ίσως τη γνωρίζετε και κάποιοι την ακούτε για πρώτη φορά. Είναι όμως πολύ δημοφιλής σε πολλά μέρη του κόσμου και οι διατροφολόγοι τη συστήνουν ανεπιφύλακτα.
Μπορούμε να την καταναλώσουμε σαν κυρίως πιάτο, αλλά και να την χρησιμοποιήσουμε σε πίτες και γλυκά.
Αυτό το είδος πατάτας με τα διαφορετικά χρώματα, εκτός του ότι είναι πολύ γευστική έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Αντί λοιπόν να καταναλώνουμε τις κλασικές πατάτες μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με τη γλυκοπατάτα.
ΠΗΓΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C ΚΑΙ Α
Αυτά τα δύο θρεπτικά στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, κυρίως όταν κρυολογούμε. Η βιταμίνη Α αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση του υγιούς δέρματος, της όρασης και της λειτουργίας των οργάνων.
ΑΛΛΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Η γλυκοπατάτα μας δίνει μαγγάνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη παραγωγή κολλαγόνου και δίνει ώθηση στην υγεία του δέρματος και των οστών. Ακόμα, δίνει βιταμίνη Β και μεταλλικά στοιχεία, που δίνουν ενέργεια, όπως το κάλιο.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Οι βιταμίνες C και Α λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση και τις ασθένειες. Για περισσότερα αντιοξειδωτικά ιδανικές είναι οι μοβ γλυκοπατάτες καθώς αυτή η απόχρωση έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Οι φλεγμονές αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιοαγγειακή νόσος και ο καρκίνος. Τα φυσικά αντιφλεγμονώδη συστατικά της έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές στο κυτταρικό επίπεδο.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ «ΕΚΡΗΞΗ» ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ
Επειδή έχουν φυτικές ίνες, αυτές κάνουν το άμυλο να καίγεται αργά, και έτσι δεν προκαλούν «έκρηξη» του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης.
ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
Το κάλιο που έχει η γλυκοπατάτα διώχνει από τον οργανισμό το υπερβολικό νάτριο και τα υγρά, κάτι που μειώνει την πίεση του αίματος αλλά και την ένταση στην καρδιά. Επίσης, βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και των μυϊκών συστάσεων.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Οι γλυκοπατάτες περιέχουν 12% ανθεκτικό άμυλο, μια χορταστική ουσία σαν φυτική ίνα που το σώμα δεν απορροφά και δε χωνεύει. Αν αντικαταστήσουμε τους υδατάνθρακες με αυτό το άμυλο, αυξάνουμε την καύση λίπους και παρακινεί το σώμα μας να αντλήσει περισσότερες ορμόνες κορεσμού