Ένα πολύ καλοκαιρινό και δροσιστικό γεύμα είναι τα αμπελοφάσουλα. Είναι η εποχή τους και πολλοί τα επιλέγουν είτε για σαλάτα αλλά και σαν κυρίως πιάτο.
Είναι υγιεινά αλλά και πάρα πολύ νόστιμα. Τα αμπελοφάσουλα είναι κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και αν είστε λάτρεις των χόρτων και των λαχανικών είναι η ιδανική επιλογή.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια μήκους περίπου 6 – 7 εκ.
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο (καθαρισμένη από το κοτσάνι και τα σπόρια στο εσωτερικό), κομμένη σε λεπτές ροδέλες
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
- τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια ή σε μικρά καρέ
- 100 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 1 – 2 λεμόνια -ή όσος λεμονοχυμός μας αρέσει
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τις ντομάτες τις κόβουμε όπως θέλουμε: για σαλάτα ή σε μεσαία ή μικρά καρέ ή τις τρίβουμε στον τρίφτη. Βράζουμε τα αμπελοφάσουλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό (5 – 6 λίτρα) που κοχλάζει, σε 2 δόσεις -γιατί, αν τα βάλουμε όλα μαζί, θα πέσει η θερμοκρασία του νερού και δεν θα βράσουν σωστά-για 6 – 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ψωμί και φέτα βαρελίσια, γιαούρτι ή κάποιο ξινοτύρι της αρεσκείας μας -κατίκι, τσαλαφούτι, γαλοτύρι, νιβατό.
Πηγή: mensnews.gr