Εμμηνόπαυση: Οι ιδανικές τροφές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται σε όλες τις γυναίκες και τις απασχολεί ιδιαίτερα. Πρόκειται για τη φυσική μείωση της αναπαραγωγικής ορμόνης και σχετίζεται με την ολοκλήρωση των εμμηνορροϊκών κύκλων της γυναίκας.

Συνήθως, ξεκινάει μεταξύ των 40 και 50. Κάποιες την περνούν πιο ήπια, ενώ άλλες δεν είναι τόσο τυχερές. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα σημάδια, από τα οποία μπορούμε να την καταλάβουμε.

Μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι: εξάψεις, κολπική ξηρότητα, ρίγη, νυχτερινές εφιδρώσεις, αύξηση βάρους, ασταθή διάθεση, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Από τη στιγμή όμως, που πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά γι’αυτό. Σε αυτό που επικεντρωνόμαστε, είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων.

Σαφώς και δεν εννοούμε τα φάρμακα- αν και είναι μια λύση- αλλά σε έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης, όπως οι τροφές και βότανα που μπορούμε να καταναλώσουμε.

Παρ’όλα αυτά, πριν προμηθευτείτε οτιδήποτε, καλό θα ήταν να ρωτήσετε κάποιον ειδικό.

 

ΣΟΓΙΑena tsouvali fasolia sogiasΤα φασόλια σόγιας είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες. Είναι παρόμοια με την οιστρογόνα ορμόνη. Πολλά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σχετίζονται με τη μείωση της παραγωγής των οιστρογόνων.

Ως εκ τούτου, η σόγια βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, λόγω των οιστρογόνων ιδιοτήτων της.

Μελέτες συσχετίζουν την υψηλή πρόσληψη σόγιας με τη μειωμένη συχνότητα εξάψεων. Παρ’όλα αυτά λίγες κλινικές δοκιμές δείχνουν κάποιο σημαντικό όφελος.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση 95 μελετών σε γυναίκες με εμμηνόπαυση, διαπίστωσε ότι, η συμπλήρωση με ισοφλαβόνες σόγιας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών. Όπως επίσης τη συχνότητα και τη διάρκεια των εξάψεων.

 

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣlinarosporos se mpol

Ο λιναρόσπορος είναι μια πλούσια τροφή λιγνανών. Αυτές οι φυτικές ενώσεις έχουν λειτουργίες παρόμοιες με εκείνες της ορμόνης οιστρογόνου. Το λινάρι μερικές φορές χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης.

Σε μια τρίμηνη μελέτη σε 140 γυναίκες με εμμηνόπαυση, εκείνες που έλαβαν σπόρους λιναριού ανέφεραν βελτιώσεις σε διάφορα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Εκτός αυτού, και στη συνολική ποιότητα ζωής.

 

ΤΖΙΝΖΕΡfetes ke skoni tzintzer

Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι το κορεάτικο κόκκινο τζίντζερ μπορεί να ενισχύσει την σεξουαλική ορμή και να βελτιώσει τη διάθεση. Και γενικά την αίσθηση ευεξίας στις γυναίκες με εμμηνόπαυση.

Επειδή, μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καλό θα είναι να μη το καταναλώνουν όσοι είναι διαβητικοί.

 

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑvaleriana se mia makrosteni glastra

Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται για την θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Τέτοια είναι η αϋπνία και οι εξάψεις.

Σε μια μελέτη που διενεργήθηκε σε 100 γυναίκες με εμμηνόπαυση, ο συνδυασμός βαλεριάνας και βάλσαμο λεμονιού ήταν αποτελεσματικός στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υγεία ευαίσθητης περιοχής- Τι να προσέξεις

Το καλοκαίρι, είναι μια εποχή που δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται, όσον αφορά στην υγεία μας. Γιατί και στη θάλασσα θα πάμε και θα...

House of Fame: Τα κλάματα και τα δύο νέα πρόσωπα

Η εβδομάδα στην Ακαδημία του House of Fame ξεκινά με σκληρή κριτική, κλάματα, αλλά και νέες... εισβολές. Μετά την αποχώρηση της Άλεξ Μαντή από το...

Το «κόκκινο φόρεμα» έχει κατακτήσει το Tik Tok

Το «κόκκινο φόρεμα» έχει κατακτήσει το Tik Tok και ήδη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των τάσεων του Youtube. Το νέο τραγούδι του Αλέξη Πρεβενά και...

Floral: Θα φορεθεί πολύ σε όλες τις εκδοχές του

Η νέα τάση της μόδας, το floral, δεν είναι κάτι που το συναντάμε πρώτη φορά. Υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια, απλά φέτος είναι πιο...

Πότε πρέπει να πάρουμε στο παιδί κινητό;

Πολλά παιδιά ζητάνε κινητό από τους γονείς τους σε μικρή ηλικία. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να συμβεί αυτό; Όπως σε όλα τα...