Το ελαιόλαδο, εδώ και χρόνια είναι από τα βασικά συστατικά στην διατροφή μας. Μαγειρεμένο ή όχι μας δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.
Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το ελαιόλαδο και τη διατροφή μας, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι έχει πολλές θερμίδες γι’ αυτό το αποφεύγουν.
Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Όντως περιέχει πολλές θερμίδες; Έχει σημασία το πως το καταναλώνουμε; Ερωτήματα που απασχολούν κυρίως όσους βρίσκονται σε δίαιτα.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ
Με μεγάλη σιγουριά σας λέμε, πως το ελαιόλαδο έχει σπουδαία θρεπτική αξία στη διατροφή μας. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο περιέχει πέντε γραμμάρια λίπους και 45 θερμίδες.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως δεν έχει καθόλου χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε.
Επίσης, περιέχει και βιταμίνη Κ που είναι κατά της αιμορραγίας. Αυτό, όμως, που μας απασχολεί είναι οι θερμίδες που περιέχει.
Μια κουταλιά της σούπας έχει 120 θερμίδες και 14 γρ. λίπους που αντιστοιχούν με 11 γρ. μονοακόρεστου λίπους.
ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ
Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει το 30% των θερμίδων που καταναλώνουμε την ημέρα, να προέρχεται από λίπη. Από αυτό το ποσοστό το 10% θα πρέπει να είναι ελαιόλαδο.
Δηλαδή ένα άτομο που χρειάζεται 2000 θερμίδες πρέπει να καταναλώνει τεσσεράμισι κουταλάκια λάδι την ημέρα.