Είσαι εμμονική στη σχέση; Όσα πρέπει να προσέξεις

Κάποιες γυναίκες δίνονται ψυχή τε και σώματι σε μια σχέση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό οδηγείται σε μια εμμονική εξάρτηση που δεν έχει πάντα αίσιο τέλος.

Ερωτεύονται παράφορα, είναι κολλημένες με το σύντροφό τους, στην ουσία δεν τον αφήνουν ν’ανασάνει με την ασφυκτική πίεση που ασκούν απάνω του.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η εμμονική συμπεριφορά, έχει να κάνει με το καθαρά ψυχολογικό κομμάτι. Είναι η έντονη προσκόλληση σε ένα άτομο που μας ενδιαφέρει πολύ είτε στην αρχή της σχέσης είτε κατά τη διάρκεια αυτής ακόμα και μετά τον χωρισμό.

Υπάρχουν, γυναίκες που δεν μπορούν να πάρουν απόφαση, ότι η σχέση στην οποία βρίσκονταν τελείωσε και καταφεύγουν στον να παρακολουθούν το σύντροφό τους σε κάθε του στιγμή. Αυτό, μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια της σχέσης, οπού κυριαρχεί και το συναίσθημα της ζήλιας. Πρόκειται για δείγμα εμμονικής συμπεριφοράς.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε αν ανήκετε- ή κάποιος γνωστός σας- σε αυτή την κατηγορία. Είναι εμφανές από σημάδια όπως, επαναλαμβανόμενες και ασφυκτικές συμπεριφορές, συνεχόμενα τηλεφωνήματα και μηνύματα, η έντονη ανάγκη να ξέρετε ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεται ο σύντροφός σας και το τι κάνει.

Η ουσία είναι πως ο εμμονικός ο άνθρωπος «τρέφεται» από τις δικές του ανασφάλειες, την καχυποψία και το φόβο μην μείνει μόνος και έτσι αναζητά την προσοχή του άλλου.

Δεν αναγνωρίζει τα λάθη του, και δεν έχει συναίσθηση το τι κάνει, και ούτε το πως συμπεριφέρεται. Η δικαιολογίες που εφευρίσκει πάντα βασίζονται σε αυτά που κάνει.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μια υγιή σχέση και μας εξελίσσει, μας ωριμάζει, υπάρχει αμοιβαία αγάπη και εμπιστοσύνη και το πιο σημαντικό είναι το πως ένας σέβεται τις ελευθερίες του άλλου. Μια τέτοια σχέση μπορεί ν΄αντέξει στο χρόνο.

Από την άλλη η εμμονή μας και προσκόλλησή μας στο σύντροφό μας μπορεί να φθίρει τη σχέση, να την πιέσει ασφυκτικά και να την οδηγήσει σε αδιέξοδο. Αυτή η σχέση είναι καταδικασμένη από την αρχή.

Πρέπει να κατανοήσουμε πως τα άτομα που δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης, που αγαπούν με τρόπο εμμονικό συχνά βιώνουν την απόρριψη από το σύντροφό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή είναι ένα πρόβλημα υγείας στο ψυχολογικό κομμάτι, χρίζουν άμεσης παρακολούθησης από κάποιο ειδικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Alpha: «Αγγελική»: Όσα πρέπει να ξέρεις για τον Μιχάλη Λεβεντογιάννη

«Αγγελική»: Η δραματική σειρά του Alpha ανεβαίνει συνεχώς στην προτίμηση του κοινού.  Η πλοκή, η σκηνοθεσία και το καστ της σειράς ήταν αυτά που κέντρισαν...

Πως να ζητήσετε από το σύντροφό σας αυτό που θέλετε στο σεξ

Η εξαιρετική επικοινωνία είναι το «κλειδί» για οποιαδήποτε υγιή σχέση και ικανοποίηση της σεξουαλικής ζωής. Το σεξ είναι ένα θέμα που μας απασχολεί αρκετά. Μερικές...

Δόμνα Μιχαηλίδου: Μια φινετσάτη υφυπουργός

Η Δόμνα Μιχαηλίδου παρά τη νεαρή της ηλικία, διαθέτει ένα πολύ δυνατό βιογραφικό, γεγονός που την οδήγησε στην πολιτική σκηνή της χώρας. Γεννημένη στις 13...

Δε φαντάζεστε τι κάνει το πορτοκάλι στο φούρνο

Το πορτοκάλι είναι από τα βασικά φρούτα που υπάρχουν στη διατροφή μας γιατί έχει σημαντικά οφέλη για την υγειά μας. Η χρήση του και...

Τα ζώδια που θυμώνουν με το παραμικρό

Ζώδια: Κάποιοι όσο και αν το προσπαθούν δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους. Φταίνε οι συνθήκες, η νέα σελήνη, η πανδημία; Ή μήπως...