Η εγκυμοσύνη, είναι κάτι που πολλές γυναίκες θέλουν να βιώσουν, έστω και για μια φορά στη ζωή τους.
Η εγκυμοσύνη, είναι εμπειρία ζωής και γι’αυτό το λόγο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές στο τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε, έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα.
Όταν λέμε, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικές, δεν αναφερόμαστε μόνο στις κινήσεις μας αλλά και στη διατροφή μας.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μας πιάνουν λιγούρες, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου γίνονται όλο και πιο έντονες. Συχνά, πιάνουμε τον εαυτό μας μπροστά στο ψυγείο ν’ αναζητάει κάτι να φάει.
Η αλήθεια είναι, πως οι εγκυμονούσες δεν πρέπει να καταναλώνουν ό,τι να ‘ναι. Πρέπει να τρώμε υγιεινά γιατί κάνει καλό τόσο σ’ εμάς όσο και για το μωρό μας.
Πριν μάθουμε ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε, θα δούμε τι θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ο οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μην ξεχνάτε πως τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε είναι για δύο:
- Πρωτεΐνες
- Βιταμίνες
- Υγιή λίπη
- Σύνθετοι υδρογονάνθρακες
- Ίνες και υγρά
Πότε είναι ασφαλής μια νέα εγκυμοσύνη μετά τον τοκετό;
ΟΙ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι αναγκαία η κατανάλωση επιπλέον πρωτεΐνης και ασβεστίου για να καλυφθούν οι ανάγκες του μωρού μας.
Τυρί, γιαούρτι και γάλα, είναι απαραίτητα στη διατροφή μας. Τα γαλακτοκομικά περιέχουν δύο τύπους πρωτεΐνης: τη καζεΐνη και τον ορό γάλακτος.
Τα προϊόντα αυτά έχουν υψηλές ποσότητες φωσφόρου, βιταμινών Β, μαγνησίου και ψευδαργύρου.
Βασική προϋπόθεση είναι να συμβουλευόμαστε το γυναικολόγο σας, αφού η κάθε γυναίκα χρειάζεται διαφορετικά πράγματα.
Όσπρια
Φακές, φασόλια, ρεβύθια, είναι σημαντικές πηγές φυτικών ινών, πρωτεϊνών, σιδήρου, φυλλικού οξέος και ασβεστίου.
Όλα αυτά τα χρειάζεται ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της κύησης περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Το φυλλικό οξύ, είναι μια από τις πιο αναγκαίες βιταμίνες που πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.
Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή όσπρια σε μορφή χούμους ή σε σαλάτες.
Γλυκοπατάτα
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βήτα καροτίνη, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας.
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του μωρού. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι οι υπερβολικές ποσότητες ζωικών πηγών βιταμίνης Α, όπως οργανικά κρέατα, που μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα σε υψηλές ποσότητες.
Ευτυχώς, η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες, μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β, βιταμίνη Κ, κάλιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υγιή λίπη, φυλλικό οξύ και κάλιο, είναι μια σπουδαία επιλογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα υγιή λίπη βοηθούν στην οικοδόμηση του δέρματος, του εγκεφάλου και των ιστών του μωρού.
Το φυλλικό οξύ από την άλλη, συμβάλει στην πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα και των αναπτυξιακών ανωμαλιών του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.
Σολομός
Η προσθήκη του σολομού στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κίνηση ματ. Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά, που έχουν πολλά οφέλη.
Αυτά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα θαλασσινά και βοηθάνε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού σας.
Ο γιατρός, θα σας έχει πει πως πρέπει να περιορίσετε τη κατανάλωση θαλασσινών λόγω του υδραργύρου που έχουν κάποια ψάρια σε ποσότητα. Ο σολομός δεν είναι ένα από αυτά.
Τα ψάρια που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο είναι τα παρακάτω:
- Ξιφίας
- Καρχαρίας
- Σκουμπρί
- Τόνος