Δείτε πώς να κάνετε σωστά ψηλάφηση μαστού σε 2′

Η αυτοεξέταση του μαστού συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και στην πλήρη ίαση. Το 40% των καρκίνων του μαστού ανιχνεύονται από τις γυναίκες κατά την διάρκεια της αυτοεξέτασης, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό.

Ενχώρια δεδομένα ασθένειας

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, ενώ η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αποτελεί το 24% των καρκίνων στις γυναίκες.

Πώς να κάνετε μόνη σας ψηλάφηση μαστού:

1) Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη με τα χέρια κάτω και παράλληλα με το σώμα. Ελέγξτε τον μαστό για τυχόν αλλαγές στο χρώμα, στο μέγεθος ή στο σχήμα. Ελέγξτε αν υπάρχει κάποιο εξόγκωμα ή κάποια ερυθρότητα στη θηλή.

2) Σηκώστε τα χέρια ψηλά ή φέρτε τα πίσω από το κεφάλι και ελέγξτε και πάλι τους μαστούς. Στη συνέχεια πιέστε τα χέρια στη μέση προκειμένου να σφίξουν οι μύες του στήθους και το ελέγχετε πάλι για τα παραπάνω συμπτώματα.

3) Ψηλαφήστε κάθε έναν μαστό χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αντίθετου χεριού ξεκινώντας από την κοιλότητα της μασχάλης προς την θηλή. Κάντε συνεχείς μικρές κινήσεις με σταθερή πίεση με φορά από πάνω προς τα κάτω ή κυκλική.

4) Ξαπλώστε στο κρεβάτι και τοποθετείστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξί σας ώμο. Χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αριστερού χεριού ψηλαφήστε τον δεξιό μαστό, επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω κινήσεις. Εξετάστε και την μασχάλη. Στο τέλος πιέστε την θηλή , ελέγχοντας για τυχόν έκκριμα. Επαναλάβετε την διαδικασία στον άλλο μαστό.

Η αυτοεξέταση θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 18 ετών.

Θα πρέπει να γίνεται μεταξύ της 8ης και 10ης μέρας του κύκλου, γιατί οι μαστοί τότε είναι πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι. Μετά την εμμηνόπαυση μπορείτε να εξετάζετε το στήθος σας την πρώτη μέρα του κάθε μήνα.

Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη μορφή του μαστού ή της θηλής θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Από την ηλικία των 40 ετών πρέπει να ξεκινάτε να κάνετε μαστογραφία κάθε χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις με κληρονομικότητα ξεκινούν και νωρίτερα.

Πηγή: health4u.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνταγή για λεμονόπιτα

Αναζητάτε κάτι ανάλαφρο και δροσιστικό;  Η λεμονόπιτα σας δίνει και τα δύο. Από τις πίτες που είναι εύκολες στην εκτέλεσή τους και με την έντονη...

Έζησε τον εφιάλτη στα χέρια τους άντρα της- Την βίαζε μπροστά στα παιδιά τους

Η γυναίκα που έζησε τον εφιάλτη στα χέρια του άντρα της «λύνει» τη σιωπή της και εξομολογείται πως την βίαζε ακόμα και μπροστά στα...

Harris-Biden: Έκλεψαν τις εντυπώσεις στην ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ

Η Kamala Harris και η Jill Biden έκλεψαν τις εντυπώσεις στην ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ με τις στιλιστικές τους επιλογές.  Ο 46ος Πρόεδρος των...

Βιταμίνη C: Τα οφέλη της για τον οργανισμό μας

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, η βιταμίνη C είναι από τις βασικότερες που πρέπει να λαμβάνουμε για να έχουμε μια καλή υγεία. Οι ιδιότητές της δεν...

Eva Herzigová: Δες πώς είναι στα 48 της το super model των ’90s

Αποτελεί ένα από τα supermodels που μεσουρανούσαν τη δεκαετία του '90 στον κόσμο της μόδας και ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα πρόσωπα των μεγαλύτερων...