fbpx

Δυσκοιλιότητα: Οι τροφές που μας καταπραΰνουν

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όπως και πολλά άλλα προβλήματα, έτσι και η δυσκοιλιότητα, έχει τις αιτίες της. Η μείωση της κυκλοφορίας των τροφών μέσω του πεπτικού συστήματος, είναι μια από αυτές.

Δεν είναι όμως, μόνο αυτή. Μια διατροφή χαμηλών ινών, η γήρανση και η σωματική αδράνεια, συμβάλουν στη δυσκοιλιότητα.

Οι φαρμακευτικές θεραπείες, σίγουρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Γιατί όμως, να καταφύγουμε σε καθαρτικά ή σε μαλακτικά κοπράνων, αφού μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με φυσικό τρόπο;

Αναφερόμαστε στη διατροφή και πιο συγκεκριμένα στην ενσωμάτωση κάποιων επιπλέον τροφών. Πρόκειται για μια ασφαλής και αποτελεσματική, εναλλακτική λύση.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ

Μήλαkalathaki me mila

Τα μήλα είναι μια πολύ καλή πηγή ινών. Ένα μικρό μήλο παρέχει 3,6 γρ. ινών. Οι ίνες διέρχονται από τα έντερα χωρίς πέψη, βοηθώντας στο σχηματισμό κοπράνων και προωθώντας τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Επίσης, τα μήλα περιέχουν ένα συγκεκριμένο τύπο διαλυτής ίνας που ονομάζεται πηκτίνη. Είναι γνωστή για το καθαρτικό της αποτέλεσμα.

 

Δαμάσκηναdamaskina se mpol

Τα δαμάσκηνα χρησιμοποιούνται συχνά σαν φυσικό καθαρτικό. Τέσσερα δαμάσκηνα περιέχουν 2 γρ. ινών και περίπου το 7% των ημερήσιων αναγκών μας για βιταμίνη Α και κάλιο.

Επίσης, περιέχουν σορβιτόλη, ένα τύπο σακχάρου αλκοόλης, που το σώμα δεν χωνεύει εύκολα. Βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, τραβώντας νερό στα έντερα προκαλώντας κίνηση του εντέρου.

Μέσα από έρευνα διαπιστώθηκε, πως τα δαμάσκηνα, βοηθούν να μαλακώσουν τα κόπρανα και να αυξήσουν τη συχνότητα που ενεργούμαστε.

 

Ακτινίδιαdio komatia aktinidio

Το ακτινίδιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που το κάνει ένα εξαιρετικό φρούτο.

Ένα μέσο ακτινίδιο περιέχει 2 γρ. ινών. ‘Εχει αποδειχθεί ότι, διεγείρει τη κίνηση στο πεπτικό σύστημα.

Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι, το ακτινίδιο βοήθησε στην επιτάχυνση του εντερικού χρόνου διέλευσης, στη μείωση της καθαρτικής χρήσης και στη βελτίωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.

 

Αχλάδιαkomena axladia se ksilo kopis

Τα αχλάδια είναι από τα φρούτα που βοηθάνε στη δυσκοιλιότητα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ένα μεσαίο αχλάδι περιέχει 6 γρ. ινών, καλύπτοντας περίπου το 16% και το 25% των καθημερινών ινών, που χρειάζονται άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Επίσης, περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σορβιτόλη, που δρα σαν οσμωτικός παράγοντας για να τραβήξει νερό στα έντερα. Αυτό διεγείρει τη κίνηση του εντέρου.

Επιπλέον, περιέχουν φρουκτόζη, που μπορεί να απορροφηθεί σε περιορισμένες ποσότητες.

Αυτό οφείλεται στο τρόπο, με τον οποίο το σώμα μας μεταβολίζει τη φρουκτόζη. Όχι μόνο απορροφάται με πιο αργό ρυθμό, αλλά οι μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης μπορούν να μεταβολιστούν μόνο από το ήπαρ.

Κάποιοι, μπορεί να έχουν δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να την απορροφά. Σαν αποτέλεσμα, η μη απορροφημένη φρουκτόζη δρα σαν φυσικό καθαρτικό φέρνοντας νερό στα έντερα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα hair trends που θα σε πάνε σε άλλο level

Κάθε χρονιά ανυπομονούμε για τις νέες τάσεις, όχι μόνο στα ρούχα, αλλά και στα μαλλιά. Βλέπετε, η ομορφιά, έχει πολλές κατηγορίες που μας μονοπωλούν...

Τι μπορεί να σημαίνει ένα «όνειρο απιστίας»;

Σχεδόν όλες έχουμε δει όνειρο ότι μας απατάει ο σύντροφός μας ή και το αντίθετο. Ξυπνάμε πανικόβλητες και μετά δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καθώς έχουμε...

Καρύδια: Ένας μικρός θησαυρός στην κουζίνα μας

Τα καρύδια, τα συναντάμε σε μπισκότα, στα muffins, στη καρυδόπιτα, αλλά μπορούμε να τα καταναλώσουμε και σαν σνακ ή στις σαλάτες μας. Τα καρύδια, είναι...

Τα σημεία του σπιτιού που χρειάζονται συχνό καθάρισμα

Η «καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά» λένε και δεν έχουν άδικα, αφού φαίνεται από πολλές λεπτομέρειες είτε στο ντύσιμό μας είτε στη περιποίησή του σπιτιού...

Δείτε την πρώτη Birkin τσάντα που θα παρουσιαστεί στo V&A

Μια από τις πιο γνωστές και παλιές ηθοποιούς της δεκαετίας του 40, η Jane Birkin σύντομα θα έχει τη τιμητική της. Και δεν αναφερόμαστε...