Οι μπάμιες είναι παρεξηγημένες, αφού δεν τις συμπαθούν όλοι.
Ωστόσο, την κλασική συνταγή μπάμιες με κοτόπουλο κοκκινιστό την έχουμε δοκιμάσει έστω και μια φορά στη ζωή μας. Για όσους αγαπάνε τις μπάμιες, αυτό το φαγητό είναι ένας υπέροχος συνδυασμός που αφήνει στον ουρανίσκο δύο διαφορετικά είδη γεύσεων.
Αν υπάρχει έστω και ένας που δεν το έχει φάει σας συνιστούμε να το δοκιμάσετε. Και δεν θα χάσετε.
ΥΛΙΚΑ
- 1 Κιλό μπάμιες φρέσκες
- 3 κ.σ ξίδι
- 1 κ.σ αλάτι
- 2 κιλά κοτόπουλο σε κομμάτια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε καρέ
- ½ κ.γ αλάτι
- 1 κ.γ μαύρο πιπέρι
- 200 ml λευκό κρασί
- 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
- 2 φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες σε κυβάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
- 1 κ.γ ζάχαρη
- 200 ml ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις μπάμιες αφαιρώντας μόνο τα κοτσανάκια. Τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τις απλώνουμε σε ταψί. Ραντίζουμε με το ξίδι, πασπαλίζουμε με το αλάτι, τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να σταθούν για 30’.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε μια ρηχή αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια του κοτόπουλου, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέ-τουμε το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 1’ και σβήνουμε με το κρασί. Βράζουμε για 5’ και προσθέτουμε τις τομάτες, την πιπεριά και τη ζάχαρη.
Βγάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου στο ταψί. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις μπάμιες, το νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Αδειάζουμε τις μπάμιες στο ταψί ανάμεσα στα κομμάτια κοτόπουλου.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 20’. Αν το φαγητό αρχίζει να παίρνει έντονο χρώμα, σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.