Όποιος επιθυμεί ένα ειδυλλιακό φθινοπωρινό-χειμωνιάτικο τοπίο, δεν έχει παρά να επισκεφτεί τα μαγευτικά Ζαγοροχώρια.
Όλη η περιοχή ονομάζεται Ζαγόρι και οι 46 οικισμοί είναι τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου.
Η λέξη Ζαγόρι προέρχεται από την Σλαβική πρόθεση Za που σημαίνει «πίσω» και το ουσιαστικό gora που σημαίνει «βουνό» το οποίο με την σειρά του είναι παραφθορά του ελληνικού «όρος». Στην αρχαιότητα η περιοχή ονομάζονταν «Παροραία», και οι κάτοικοί της «Παροραίοι», δηλαδή αυτοί που ζουν πίσω από τα όρη.
Τα must αξιοθέατα
- Κολυμπήθρες (Πάπιγκο)
- Βοϊδομάτης ποταμός
- Φαράγγι Βίκου
- Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου
- Γεφύρι Πλακίδα ή Καλογερικό
- Δρακόλιμνη
- Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι (από τα αρχαιότερα μοναστήρια)
Για τους φυσιολάτρες κάθε χωριό στην περιοχή αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, καθώς η πλήρης ησυχία, ο καθαρός αέρας και το μαγευτικό τοπίο πάνω στο βουνό θα σας συνεπάρει. Εκτός όμως από την απίστευτη θέα, είναι σίγουρο πως θα γεμίσετε και τις μπαταρίες σας, καθώς αποκλείεται να φύγετε με άδειο στομάχι.
Φαγητά
- Μπατσαριά: Παραδοσιακή πίτα των Ζαγορίων
- Παραδοσιακές μαρμελάδες
- Τουρσί
- Γλυκά κουταλιού
- Αλευρόπιτα
- Μήλο στο Φούρνο
Δραστηριότητες
- Rafting – Καγιάκ: Ο Βοϊδομάτης και ο Αώος ποταμός είναι ιδανικοί για τους λάτρεις του rafting και του καγιάκ.
- Αναρρίχηση: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αναβάσεις με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, άλλες για έμπειρους ορειβάτες και άλλες για αρχάριους. Μερικές από αυτές τις διαδρομές ξεκινούν από το χωριό Άστρακα του Ζαγορίου, την Γκαμήλα, καθώς και από την τοποθεσία Τσούκα Ρόσσα.
-
Πεζοπορία: Στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν 31 σηματοδοτημένα μονοπάτια από το πρόγραμμα «LIFE – Ζαγόρι», με τον κωδικό Ζ και κίτρινες πινακίδες που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και σας οδηγούν σε όλα τα αξιοθέατα του Κεντρικού Ζαγορίου.
-
Η Σκάλα του Βαρδέτο: Ένα πέτρινο καλντερίμι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο. Η πιο σύντομη διαδρομή ξεκινά από το Βραδέτο και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.
- Ανάβαση στην Τύμφη: Η ανάβαση στην Τύμφη γίνεται από το χωριό Μικρό Πάπιγκο. Διαρκεί 6-7 ώρες μέχρι το καταφύγιο και άλλη μια ώρα ως την Δρακόλιμνη.
- Φαράγγι του Βίκου: Για το πέρασμα του φαραγγιού είναι απαραίτητη η συντροφιά ενός έμπειρου συνοδού.
Tο Φαράγγι του Βίκου
Είναι η καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και το μεγαλύτερο και πιο γραφικό από τα φαράγγια του Ζαγορίου. Tο Φαράγγι του Βίκου με 990 μέτρα βάθος είναι ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο, στην πραγματικότητα το βαθύτερο σε αναλογία με το πλάτος του. Μάλιστα, έχει καταγραφεί και στο βιβλίο Γκίνες.
Trivia
- Η πρώτη μαρτυρία ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή χρονολογείται πριν 17.000 ως 10.000 χρόνια.
- Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια χτίστηκαν από δωρεές εκπατρισμένων εμπόρων το 18ο αιώνα και αντικατέστησαν παλιότερα ξύλινα.
- Ο πληθυσμός της περιοχής είναι περίπου 3700, που δίνει πυκνότητα πληθυσμού 4 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σε σύγκριση με το μέσο 73,8 συνολικά για την Ελλάδα.