Η μαγευτική κωμόπολη όπου κατά τη μυθολογία πέρασαν το πρώτο τους βράδυ ο Πάρις με την Ωραία Ελένη πριν ταξιδέψουν για τη μακρινή Τροία.
Το Γύθειο είναι η πύλη της Λακωνικής Μάνης, αφού είναι η πρώτη πολιτεία που θα συναντήσει κανείς φτάνοντας στην ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου.
Τουριστικό, με άρωμα παραδοσιακό αλλά και σύγχρονη χροιά, αποτελεί τη μεγαλύτερη και μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μάνης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα, στο Λακωνικό κόλπο, κτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του αρχαίου Λαρυσίου Όρους, αποτελεί μια κωμόπολη που θα έλεγε κανείς ότι έχει… νησιώτικο αέρα, αφού το πανέμορφο λιμάνι της, τα ουζερί και οι ταβέρνες της δίπλα από τη θάλασσα μπορούν εύκολα να «ξεγελάσουν» τον ταξιδιώτη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ιστορία
Πρώτος που ξεκίνησε τις αρχαιολογικές έρευνες στο Γύθειο ήταν ο Ανδρέας Σκιάς το 1891, αποκαλύπτοντας το αρχαίο θέατρο του Γυθείου στο βόρειο άκρο του, καθώς και την ακρόπολη δυτικά του θεάτρου. Το έργο εκείνου συνέχισαν πολλοί άλλοι μεταξύ των οποίων και η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή.
Σύμφωνα με τον γεωγράφο του 2ου αιώνα μ.Χ. Παυσανία, ο Πάρις πέρασε στο νησάκι «Κρανάη» του Γυθείου την πρώτη του νύχτα με την Ωραία Ελένη της Σπάρτης, σύζυγο του βασιλιά Μενελάου, ύστερα από την αρπαγή της. Κατά τον μύθο, ο Πάρις φεύγοντας για την Τροία ξέχασε το κράνος του και έτσι το νησάκι ονομάστηκε Κρανάη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με έναν αρχαίο θρύλο, η κωμόπολη ιδρύθηκε από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα. Υπήρξε κατά την αρχαιότητα το επίνειο της Σπάρτης, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειότερα. Την περίοδο 195 π.Χ. – 297 μ.Χ. το Γύθειο φέρεται ανεξάρτητο από τη Σπάρτη, πρωτεύουσα του Κοινού των Ελευθερολακώνων, στολισμένο με μαρμάρινα μέγαρα, ιερά και ναούς θεών και με πολλά καλλιτεχνήματα.
Πολλά ερείπια από τη ρωμαϊκή εποχή διασώζονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ από την αρχαιότητα διασώζονται στην παλιά πόλη το αρχαίο θέατρο, και στο λόφο πίσω από την πόλη τα ερείπια ενός ιερού του Διονύσου.
Ο καταστροφικός σεισμός
Το 375 μ.Χ. συνέβη ένας μεγάλος σεισμός, όπου το παλιρροιακό κύμα που δημιουργήθηκε καταπόντισε την πολιτεία στα νερά του Λακωνικού Κόλπου, θάβοντας ή πνίγοντας όσους κατοίκους της δεν πρόλαβαν να καταφύγουν στα γύρω υψώματα. Έτσι, από την παλαιά πόλη έμεινε μόνο ένα τμήμα που σήμερα λέγεται «Παλαιόπολη», το βορειοανατολικό τμήμα του σημερινού Γυθείου.
Σε αυτό το τμήμα και στον παρακείμενο θαλάσσιο βυθό, βρέθηκαν τα περισσότερα αρχαία μάρμαρα, ψηφιδωτά δάπεδα, τμήματα αγαλμάτων θεών, ηρώων και αρχόντων, καθώς και θεμέλια οικοδομών, που αποτελούν τους θλιβερούς μάρτυρες της άλλοτε λαμπροστόλιστης πόλης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όλα όσα πρέπει να κάνεις και να δεις στο Γύθειο
- Περαντζάδα στην προκυμαία και τριγύρω
Με φόντο τη θάλασσα μπροστά και το λόφο με τα παλιά και νεοκλασικά του σπίτια πίσω, στην προκυμαία του Γυθείου θα ξεχαστείς κάνοντας βόλτα και δοκιμάζοντας γεύσεις στις ταβέρνες και τα ουζερί, αλλά και πίνοντας καφέ ή ποτό στα καφέ-μπαρ που εκτείνονται κατά μήκος όλου του δρόμου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
- Αρχαία Κρανάη ή αλλιώς Μαραθονήσι
Κατευθυνόμενος/η στη νότια άκρη της κωμόπολης, θα συναντήσεις ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, που ενώνεται με το Γύθειο. Εκεί βρίσκεται και ο παραδοσιακός πύργος του Τζαννετάκη Γρηγοράκη, οπλαρχηγού της Επανάστασης, που λειτουργεί ως Ιστορικό Μουσείο με μανιάτικα εκθέματα, αλλά και ο οκτάγωνος ομώνυμος φάρος (φάρος Κρανάης) και ο μικρός ναός Αγίου Πέτρου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
- Επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο
Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο που σήμερα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής, ενώ βόρεια του Γυθείου, στο λόφο, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης.
- Κολύμπι στα μανιάτικα και πανέμορφα νερά
Αν βρεθείς στο Γύθειο, δεν είναι δυνατόν να απαρνηθείς μερικές βουτιές στις γύρω υπέροχες παραλίες. Βούτηξε στην κοντινή και τεράστια σε μήκος παραλία του Μαυροβουνίου ή στην επίσης κοντινή Σελινίτσα και στο Βαλτάκι με το ναυαγισμένο πλοίο «Δημήτριος». Πιο έξω, συνεχίζοντας από το Μαυροβούνι, θα συναντήσεις το Βαθύ με το παγωμένο ποταμάκι του που εκβάλλει στη θάλασσα, ενώ και η παραλία της Αγίας Βαρβάρας λίγο πριν το χωριό του Κότρωνα φημίζεται για τα νερά της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το Γύθειο αποτελεί μια πόλη-λιμάνι που θα σου το κρατήσει… μανιάτικο αν δεν το εξερευνήσεις!