Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Ο πληθυσμός του νησιού, που είναι περίπου εκατό κάτοικοι το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζεται. Το νησί αποτελεί ισχυρό πόλο έλξη τουριστών.
Σμαραγδένια νερά, αμμόλοφοι, παραλίες και φωτεινός ουρανός. Ένας τόπος στον οποίο θα θελήσετε να μείνετε για πάντα.
Η Ελαφόνησος με την πλούσια πολιτισμική ιστορία της, την κομβική της θέση στις ρότες των καραβιών της ανατολικής Μεσογείου και τον φυσικό και αρχαιολογικό πλούτο την καθιστούν έναν από τους πιο σημαντικούς τόπους που πρέπει κανείς να επισκεφτεί κανείς έστω και μια φορά στη ζωή του.
https://www.instagram.com/p/CDdb7NFKtwH/
Γεωγραφία του νησιού
Έχει έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί την Κοινότητα Ελαφονήσου, του νομού Λακωνίας. Πιο συγκεκριμένα το κοινοτικό διαμέρισμα Ελαφονήσου αποτελείται από το χωριό Ελαφόνησος και τους οικισμούς:
- Καπάρι,
- Κάτω Νησί,
- Λεύκη και
- Πούντα.
Η Ελαφόνησος ανήκει στο Νομό Λακωνίας, ανατολικά βρίσκεται η Νεάπολη, έδρα του Δήμου Βοιών που μαζί με τα υπόλοιπα χωριά στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου αποτελούν τα Βάτικα.
Στα νότια βρίσκονται τα Κύθηρα (Τσιρίγο).
https://www.instagram.com/p/CDZWv3Kp9hN/
Πως προέκυψε το όνομα «Ελαφόνησος»
Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το οφείλει στο πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα, καθώς, όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία, πολλά ήταν τα ιερά της Αρτέμιδας στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα από την ύπαρξη πλήθους μικρόσωμων ελαφιών κόκκινου χρώματος.
Άλλωστε και το διάσημο άγαλμα της Θεάς Αρτέμιδας στο Μουσείο του Λούβρου, που κρατά ένα τέτοιο ελάφι, έχει βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή.
https://www.instagram.com/p/CDWG8yBhf_B/
Είναι προστατευόμενη τοποθεσία
Η Ελαφόνησος είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000 με κωδικό GR2540002.
Η περιοχή περιλαμβάνει θαμνότοπους με φρύγανα και ακανθώδη σαρκοποτήρια, μεσογειακά αλίπεδα, κινούμενες παράκτιες αμμοθίνες, αμμώδεις παραλίες και δάση αρκεύθων.
Στα προστατευόμενα είδη της χλωρίδας περιλαμβάνονται: λιναρία η ελληνική, άλλια, βόλανθοι, κράμβη η Κρητική υποείδος Λακωνική, χονδρίλλα η πολυετής, κολχικά, κρόκοι, ονόπορδα τα επίχρυσα, ονόπορδα λακωνικά, ορνιθόγαλα πρασινάνθα, σκαρτσονέρα η κροκόφυλλη, στάχυς ο χρυσανθής, ο σπάνιος στάχυς του Σπραιτζενχόφερ, τουλίπες του Γουλιμή, κ.α.
Στην προστατευόμενη πανίδα περιλαμβάνονται: πράσινες θαλασσοχελώνες, σπιτόφιδα, γραμμωτές νεροχελώνες, πτερυγονυχτερίδες, κρασπεδωτές χελώνες, αβλέφαροι, σαύρες του Μοριά, κοινοί φρύνοι, πράσινοι φρύνοι, χρυσά τσακάλια, σαΐτες, έρυξ, ελληνικές σαύρες, σαμιαμίδια, δεντρογαλιές, δεντροβάτραχοι, πιπιστρέλλοι, τρανόσαυρα, νυχτερίδες του Νάττερερ, νερόφιδα, λιμνόφιδα, οφιόμοροι, νανονυχτερίδες, γουστέρα της Πελοποννήσου, τυφλίνοι, οχιές, κ.α.
Η περιοχή είναι σημαντικός σταθμός για τα μεταναστευτικά πτηνά.
https://www.instagram.com/p/CDZZl7EpKli/
Παραλίες
Στην νοτιοανατολική πλευρά της Ελαφονήσου και στην περιοχή της Λευκής βρίσκεται η παραλία του Σίμου.
Μεταξύ δύο μικρών χερσονήσων, Φράγκου και Σαρακίνικου, με θέα προς τα Κύθηρα με μοναδικά γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο η πασίγνωστη παραλία του Σίμου υπόσχεται μοναδικές στιγμές χαλάρωσης στον επισκέπτη.
Ο μικρός όρμος, ο όρμος του Φράγκου, προστατευμένος από τα κύματα και τα ρηχά νερά εξασφαλίζουν την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στη θάλασσα και το κολύμπι.
Το τοπίο συμπληρώνεται από τους μεγάλους αμμόλοφους και το μοναδικό κεδρόδασος που επεκτείνεται μέχρι και την γειτονική παραλία του Σαρακίνικου (μεγάλη παραλία).
Η παραλία φαίνεται να πήρε το όνομα της από τον Καλύμνιο δύτη-σφουγγαρά, Σίμο, ο οποίος πνίγηκε στην περιοχή κοντά στο Φράγκο.
Η ομορφιά της είναι υπεύθυνη για την αναγνωρισιμότητα που έχει αποκτήσει πλέον το νησί της Ελαφονήσου.
Ο Σίμος, που υπήρξε προορισμός επισκεπτών για ελεύθερο κάμπινγκ, σήμερα έχει όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές αλλά και επιχειρήσεις εστίασης, για να ικανοποιήσει όλους τους επισκέπτες.
Βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα από τη χώρα της Ελαφονήσου και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται με αυτοκίνητο σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Το καλοκαίρι επίσης υπάρχουν δρομολόγια με μικρά σκάφη από το παλιό λιμάνι της Ελαφονήσου.
Παυλοπέτρι
Το Παυλοπέτρι είναι μία μικρή νησίδα απέναντι από την ομώνυμη παραλία απέναντι από τo νησί της Ελαφονήσου και δίπλα στο χωριό των Βιγκλάφιων.
Από την βραχονησίδα με κατεύθυνση βόρεια και μέχρι την παραλία εκτείνονται τα ερείπια της αρχαιότερης βυθισμένης πόλης στον κόσμο.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από τους αρχαιοτάτους χρόνους. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς βρίσκεται η αρχαία βυθισμένη πόλη.
Η ηλικία της είναι περίπου 5 χιλιετηρίδων και είναι η αρχαιότερη που έχει ανακαλυφτεί. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο.
Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Nicholas Flemming και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Cambridge. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα.
Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η πόλη κτίστηκε περί το 1600-1100π.Χ. Αργότερα οι έρευνες αποκάλυψαν μέσω των ευρημάτων ότι η πόλη κατοικείται πριν από το 2800π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού.
Το γεγονός ότι η πόλη βυθίστηκε βοήθησε να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα.
Αυτό γιατί δεν χτίστηκε ξανά ή μετά την καταστροφή η περιοχή δεν χρησιμοποιήθηκε για γεωργία. Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.
Αρχαιολογικές Έρευνες
Η έρευνα του 2009 βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για να χαρτογραφήσει την πόλη.
Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά ερωτήθηκαν σε τρεις διαστάσεις.
Η χαρτογράφηση Sonar με τεχνικές που αναπτύχθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και για την εύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων βοήθησε τις πρόσφατες έρευνες.
Ένα από τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν να αποδείξει ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας.
Επίσης, πολλές μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη βρέθηκαν, γεγονός που προδίδει πως η πόλη ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι.
https://www.instagram.com/p/CDJgVoklUDL/