Σαν σήμερα συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από το θάνατο της πριγκίπισσας του «λαού», Νταϊάνα.
Μια ευγενική ψυχή με το υπέροχο χαμόγελο, την έκανε ίσως το πιο αγαπητό πρόσωπο του βρετανικού λαού και όχι μόνο.
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν, το κορίτσι της διπλανής πόρτας και πάντα κοντά στον απλό κόσμο. Η συμπεριφορά της δεν θύμιζε σε τίποτα πριγκίπισσας, αν και πάντα ήταν τύπος και υπογραμμός στα βασιλικά της καθήκοντα.
Η ζωή της δεν ήταν εύκολη. Αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες μέχρι τη στιγμή που το νήμα της ζωής κόπηκε απότομα. Ο θάνατός της συγκλόνισε το πανελλήνιο και κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως το «αγγελικό» αυτό πρόσωπο έσβησε για πάντα.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961 στο Παρκ Χάους, στο Σάντριγχαμ του Νόρφολκ. Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Τζον Σπένσερ (1924-1992) και της πρώτης συζύγου του Φράνσις (1936-2004).
Η οικογένεια Σπένσερ ήταν στενά συνδεδεμένη με την Βρετανική βασιλική οικογένεια για αρκετές γενιές. Και οι δυο γιαγιάδες της Νταϊάνα είχαν εργαστεί στο υπηρετικό προσωπικό της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Οι Σπένσερ ήλπιζαν ότι ένα αγόρι θα συνέχιζε την γραμμή της οικογένειας αλλά κανένα όνομα δεν επιλέχθηκε επί μια εβδομάδα μέχρι που κατέληξαν στο Νταϊάνα Φράνσις, μετά την μητέρα της και την Νταϊάνα Ράσελ, Δούκισσα του Μπέντφορντ, τη μακρινή συγγενή της που ήταν επίσης γνωστή ως «Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ» πριν από τον γάμο της και αποτελούσε μια πιθανή μέλλουσα πριγκίπισσα της Ουαλίας.Είχε τρία αδέρφια: τη Σάρα, την Τζέιν και τον Τσαρλς.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Νταϊάνα έλαβε την αρχική εκπαίδευση στο σπίτι υπό την εποπτεία της γκουβερνάντας της Γκέρτρουντ Άλεν. Άρχισε την επίσημη εκπαίδευσή της στο ιδιωτικό σχολείο του Νόρφολκ και μεταφέρθηκε στο σχολείο Riddlesworth Hal όταν ήταν εννέα. Το 1973 ενώθηκε με τις αδερφές της στο σχολείο West Heath στο Κεντ.
Δεν έλαμψε στον ακαδημαϊκό χώρο καθώς απέτυχε δυο φορές στις εξετάσεις της. Ωστόσο το κοινοτικό πνεύμα της αναγνωρίστηκε με ένα βραβείο από το West Heath. Έφυγε από εκεί όταν ήταν δεκαέξι.
Είχε ταλέντο στη μουσική κατακτώντας επιτεύγματα πιανίστριας. Η Νταϊάνα διακρίθηκε επίσης στο κολύμπι και τις καταδύσεις ενώ σπούδασε χορό και μπαλέτο.
Ο ΓΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΚΑΡΟΛΟ
Στις 29 Ιουλίου του 1981 παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Κάρολο. Ένας παραδεισένιος γάμος, έτσι τουλάχιστον φαινόταν στην αρχή, που δημιούργησε κύμα ενθουσιασμού στο βρετανικό λαό.
Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ουίλιαμ και τον Χάρι. Ωστόσο, ο γάμος αυτός δεν ήταν ευτυχισμένος. Όπως αναφέρεται ο πρίγκηπας Κάρολος είχε εξωσυζυγική σχέση με την Καμήλα, ενώ η πριγκίπισσα Νταϊάνα υπέφερε από κρίσεις βουλιμίας.
Η Νταϊάνα είχε ήδη αγαπηθεί από το λαό και έγινε παγκόσμιο είδωλο για όλες τις γυναίκες. Μια παρουσία, που όπου και αν την έβλεπες, πάντα χαμογελούσε και δεν έδειχνε προς τα έξω την θλίψη της. Μέχρι που το 1992, 11 χρόνια μετά το γάμο, το ζευγάρι ανακοίνωσε το χωρισμό του. Αν και πλέον δεν ήταν πριγκίπισσα της Αγγλίας, δεν έπαψε να είναι η αγαπημένη του λαού, κερδίζοντας επάξια το προσωνύμιου «πριγκίπισσα του λαού».
ΟΙ ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ
Η ερωτική ζωή της Νταϊάνα δεν σταμάτησε μετά το χωρισμό της. Φημολογείται πως είχε συνάψει σύντομες σχέσεις με τον ταγματάρχη, James Hewitt, τον σωματοφύλακα της Barry Mannakee, τον επιχειρηματία James Gilbey και τον αστέρα του ράγκμπι Will Carling. Ωστόσο, ο μεγάλος ερωτάς της λέγεται πως ήταν ο Πακιστανός καρδιοχειρουργός Hasnat Khan.
H σχέση τους κράτησε δύο χρόνια. Η Νταϊάνα είχε γνωρίσει τους γονείς του και τον είχε γνωρίσει και στον Χάρι και Ουίλιαμ. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους άντρες της ζωής της, ο Hasnat Khan είχε παραπανίσια κιλά και λάτρευε να διασκεδάζει σε απόμερα μπαρ το Λονδίνου.
Τον είχε συναντήσει πρώτη φορά σε ένα ασανσέρ στο Royal Brompton Hospital, όταν επισκέφτηκε τον σύζυγο της νοσοκόμας, φίλης Οonagh Shanley-Toffolo.
Η σχέση τους κράτησε δύο χρόνια. Χώρισαν με αφορμή ένα άρθρο της ”Sunday Mirror”, που ανέφερε ότι είχαν αρραβωνιαστεί μυστικά.
Ο δεσμός της με τον playboy και γνωστό παραγωγό ταινιών Ντόντι Αλ Φαγέντ ήταν και ο τελευταίος. Λόγω της αναγνωρισιμότητας τους, είχε πολλούς παπαράτσι να τον ακολουθούν και έτσι η Nταϊάνα είχε γίνει το επίκεντρο της προσοχής.
Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τα ξημερώματα της 31η Αυγούστου 1997, η Mercedes στην οποία επέβαιναν η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τον Ντόντι Αλ Φαγέντ, έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακαριάια. Το ατύχημα συνέβη σε ένα τούνελ του Παρισιού.
Ένα γεύμα στο Ritz ήταν η αιτία του τραγικού τέλους της Nταϊάνα. Οι φωτογράφοι είχαν περικυκλώσει το κτίριο με αποτέλεσμα Νταϊάνα και Ντόντι να αναγκαστούν να βγουν από την πίσω έξοδο του ξενοδοχείου.
Επιβιβάστηκαν στη Mercedes και ο οδηγός είπε στους παπαράτσι που τους εντόπισαν να μην προσπαθήσουν να τους ακολουθήσουν. Ωστόσο, μηχανάκια με φωτογράφους έτρεξαν από πίσω τους.
Στη προσπάθεια να ξεφύγουν από τους φωτογράφους, ο οδηγός του αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και καρφώθηκε στο 13ο πυλώνα του τούνελ.
Στις 4 τα ξημερώματα ανακοινώθηκε ο θάνατος της Νταϊάνα με την έκτακτη είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου.
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΈΡΓΟ
Η αγαπημένη πριγκίπισσα ήταν πολύ δραστήρια. Ήθελε να βοηθάει με όποιον τρόπο μπορούσε χωρίς σταματημό. Το φιλανθρωπικό έργο της περιελάμβανε:
- Έκστρατεία για την προστασία των ζώων
- Αγώνας ενάντια στη χρήση των ναρκών ξηράς
- Υπήρξε προστάτιδα των οργανώσεων που συνεργάζονται με αστέγους, ναρκομανείς, νέους και ηλικιωμένους.
- Ήταν πρόεδρος του νοσοκομείου παίδων στην Great Ormond Street.
- Ήταν πρόεδρος του Barnardo’s, ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που ίδρυσε ο Δρ. Τόμας Τζον Μπαρνάντο το 1866 για την φροντίδα των ευάλωτων παιδιών και νέων.
- Έγινε πρόεδρος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού και υποστήριξε τα παρακλάδια του σε άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς.
- Έγινε η πρώτη πρόεδρος του Chester Childbirth Appeal, ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος το οποίο υποστήριζε από το 1984. Αυτό το φιλανθρωπικό ίδρυμα, που πήρε το όνομα ενός από τους βασιλικούς τίτλους της Νταϊάνα, θα μπορούσε να συγκεντρώνει ετησίως πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες χάρη στη βοήθειά της.
- Το 1997 άνοιξε ένα Κέντρο για την Αναπηρία και τις Τέχνες στο Λείσεστερ.
- Εργάστηκε στο νοσοκομείο Royal Brompton για να ανακουφίσει τους σοβαρά αρρώστους.
Και ο κατάλογος συνεχίζεται με τη δράση της που φανέρωνε μια ευαίσθητη φυσιογνωμία που ήθελε να προσφέρει σε όσους το είχαν πραγματικά ανάγκη.