Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μελίνα Μερκούρη, η «γυναίκα – σύμβολο» που αφιέρωσε τη ζωή της σε όνειρα, ελπίδες, αγωνίες και αγώνες.
Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του προηγούμενου αιώνα. Υπήρξε πολύμορφη (και πολύκροτη) προσωπικότητα.
To 2020 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Μελίνα Μερκούρη» από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση της.
Η Μελίνα δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει
Αποτέλεσε ενεργή αγωνίστρια της Δημοκρατίας ενάντια στην χούντα, αλλά και σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα.
Σημάδεψε με την παρουσία και την πολιτική της δράση τον πολιτισμό της Ελλάδας, παλεύοντας για την ανάδειξη του.
Η Μελίνα Μερκούρη είχε χαράξει την πολιτική της στο υπουργείο εξαρχής και την ακολούθησε απαρέγκλιτα, φροντίζοντας για την σταδιακή υλοποίηση των πολλών και μεγάλων οραμάτων της.
Ήταν η Μελίνα όλων των Ελλήνων, αλλά και η Μελίνα των ξένων
Γέννηση και θάνατος
Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1920, στην Αθήνα.
Καταβεβλημένη από τη μάχη με τον καρκίνο άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994.
Στην κηδεία της ο κόσμος άφηνε «συμβολικά» στο μνήμα της, πακέτα από τσιγάρα. Καθώς η Μελίνα Μερκούρη όσο ζούσε, είχε μία σχέση πάθους με το τσιγάρο.
Η Μελίνα και ο Έρωτας
Η Μελίνα είχε μιλήσει ανοιχτά για τον έρωτα, τους δεσμούς της και τους άντρες της ζωής της. «Εμένα όποιος άνδρας με γνωρίσει, με το “καλημέρα” χωρίζει τη γυναίκα του», συνήθιζε να λέει, καθώς οι τέσσερις δεσμοί που είχε κάνει, ήταν με παντρεμένους (τον Πάνο Χαροκόπο, τον Φειδία Γιαδικιάρογλου, τον Πύρρο Σπυρομήλιο και τον Ζυλ Ντασέν).
«Ποτέ την Κυριακή»
Το 1960 η Μελίνα Μερκούρη πρωταγωνίστησε στη θρυλική ταινία «Ποτέ την Κυριακή» σε σκηνοθεσία και σενάριο Ζυλ Ντασέν. Πρόκειται για μία από τις διασημότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, κυρίως λόγω της βραβευμένης με Όσκαρ μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι.