Η 103 χρονη που κρατά ζωντανή την αρχαία παράδοση των τατουάζ στις Φιλιππίνες

Ποιος θα το φανταζόταν πως μια 103χρονη από τις Φιλιππίνες θα ήταν από τις γηραιότερες γυναίκες tattoo artist. Μια πραγματική καλλιτέχνιδα που κρατάει ζωντανή την αρχαία παράδοση των τατουάζ  και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Μια πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση που περνάει το μήνυμα πως άμα υπάρχει θέληση και αγάπη γι’αυτό που κάνουμε η ηλικία είναι ασήμαντη.

Το όνομά της Whang- Od Oggay. Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1917 και είναι γνωστή με το όνομα Maria Oggy. Είναι από τη Buscalan των Φιλιππίνων και ξεκίνησε να κάνει τατουάζ σε κυνηγούς κεφαλών και σε γυναίκες των αυτόχθονων ανθρώπων του Βutbut στη Buscalan από τότε που ήταν 15 χρονών. Η Maria Oggy μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εφαρμόζει την παραδοσιακή μορφή τέχνης σε τουρίστες που επισκέπτονται το μέρος.

Μάλιστα, η Εθνική Επιτροπή Πολιτισμού και Τεχνών της απένειμε το διάσημο βραβείο Dangal ng Haraya στο Tabuk, το 2018.

 

ΚΑΡΙΕΡΑ

Τη τέχνη του τατουάζ την έμαθε από τον πατέρα της που ήταν μάστερ των ταττού στην περιοχή Onggay. Παραδοσιακά, μόνο οι άντρες επιτρεπόταν να μάθουν την τέχνη. Η Whang Od αποτελούσε την εξαίρεση στον κανόνα λόγω του ταλέντου της και των δυνατοτήτων της.

Αργότερα, το κατεστημένο που έλεγε πως μόνο οι άντρες έπρεπε να εξασκούν τη τέχνη αυτή, έσπασε για πρώτη φορά, στην ιστορία της Kalinga. Η κοινότητα, έκανε δεκτή την απόφασή της να ασχοληθεί με τη τέχνη αυτή.

Είχε κάνει το batok, το παραδοσιακό τατουάζ με τα χέρια σε άνδρες κυνηγούς, που κέρδισαν τα τατουάζ προστατεύοντας χωριά ή σκοτώνοντας εχθρούς.

Η ίδια έκανε το πρώτο τατουάζ στον εαυτό της σε ηλικία 12 χρονών και το οποίο ήταν μια σκάλα και ένας πύθωνας.

Όπως και οι άλλοι καλλιτέχνες της ιθαγένειας το μελάνι τατουάζ που χρησιμοποιούσε αποτελούνταν από γηγενή υλικά, τα οποία είναι μείγμα ξυλάνθρακα και νερού που εισχωρεί στο δέρμα μέσω ενός αγκαθωτού άκρου από ένα καλαμάνσι ή ένα δέντρο pomelo.

Χρησιμοποιούσε σχέδια που βρίσκονταν στη φύση και βασικά γεωμετρικά σχήματα. Έχει πολλά τατουάζ υπογραφής , αλλά από το 2017, το κύριο τατουάζ υπογραφής της, αποτελείται από τρεις τελείες που αντιπροσωπεύουν τον εαυτό της και τους δύο μαθητευόμενους που απεικονίζονται ως συνέχεια της μορφής τέχνης από την παλαιότερη ως την επόμενη γενιά.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Όταν ήταν νέα η Whang- Od είχε ένα φίλο που ονομαζόταν Ang-Batang και ήταν πολεμιστής Butbut. H ίδια έκανε batok σε εκείνον μετά τη πρώτη νίκη του σε μια μάχη. Πολλοί πρεσβύτεροι αντιτάχθηκαν στη σχέση της με τον Ang- Batang, καθώς πολλοί πίστευαν πως το αίμα αυτού του άντρα δεν ήταν αγνό.

Τελικά, ο γάμος διοργανώθηκε, αλλά ο Ang- Batang σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα υλοτομίας, όταν η Whang ήταν 25 χρονών.

Δεν παντρεύτηκε και ως εκ τούτου δεν έχει παιδιά, αλλά είχε εκπαιδεύσει τις ανηψιές τις για να γίνουν μάστερ στα τατουάζ και να συνεχίσουν την παράδοση.

 

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Ο Αμερικανός ανθρωπολόγος Lars Krutak επισκέφτηκε την Κalinga το 2007 και έκανε ένα ντοκιμαντέρ τα έργα της Whang- Od. To επεισόδιο της σειράς «Tattoo Hunder» του Lars Krutak, παίχτηκε στο Discovery Channel και έτσι ο κόσμος είχε τη ευκαιρία να γνωρίσει τον πολιτισμό Kaling και την ίδια την Whang- Od.

To 2010 εμφανίστηκε επίσης στο I- Whitness, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ντοκιμαντέρ του GMA Νetwork, το οποίο σκηνοθετήθηκε από την Kara David.

Η τελευταία της τηλεοπτική έμφανιση, ήταν το 2017 όταν εμφανίστηκε στη σειρά Dayway του NCCA και του ΑBS- CBN News Channel.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξέρεις γιατί λέμε τα κάλαντα;

Τα κάλαντα έχουν τη δική τους ιστορία. Τα κάλαντα λέγονται παραμονή των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων, από νωρίς το πρωί έως το μεσημέρι. «Να τα...

Το Creamy White θα φορεθεί πολύ το 2021

Η μεγάλη τάση της σεζόν είναι ξεκάθαρα το Creamy White! Τα εκλεπτυσμένα και σικάτα σύνολα σε λευκό και cream χρώμα αψηφούν το κρύο και τις...

Αυτός είναι ο πιο παράξενος λόγος που τσακώνονται τα ζευγάρια

Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν κατά καιρούς, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό και καμιά φορά είναι και αυτό που κρατά «ζωντανό» τον έρωτα σε...

Πως ν’αποκτήσεις φυσικές ανταύγειες

Οι γυναίκες λατρεύουμε τις αλλαγές και ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με τα μαλλιά μας είτε πρόκειται για κούρεμα είτε για βάψιμο. Στο βάψιμο...

8+1 τρόποι για καλύτερη διαχείριση του lockdown από τη Βίκυ Τσουλουχοπούλου

Αρκετοί θεωρούν πιο δύσκολο το lockdown που διανύουμε με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το διαχειριστούν εύκολα. Πριν το βάλουμε κάτω και παραδώσουμε τα όπλα,...