fbpx

Το παιδί μου βρίζει – Πως θα το κάνω να σταματήσει?

Κάποια παιδιά βρίζουν και αυτό είναι φυσιολογικό μέχρι μέχρι ένα ορισμένο σημείο.

Τι γίνεται όμως όταν αυτό συμβαίνει συχνά; Για μερικούς γονείς, οι βρισιές, δεν είναι κάτι για να προβληματιστούν.

Είναι έτσι όμως; Πως αντιμετωπίζεται;

Οι βρισιές και μάλιστα οι συνεχόμενες, είναι ένα θέμα που πρέπει να προβληματίζει όλους τους γονείς. Δεν πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να βρίζει ασύστολα, γιατί μαθαίνει και μετά από κάποια ηλικία είναι δύσκολο να σταματήσει να το κάνει.

Τα παιδιά, θεωρούν πως η βρισιά, δεν είναι κάτι κακό και πως έχουν το ελεύθερο να το κάνουν συνέχεια. Ό,τι ακούνε το επαναλαμβάνουν. Με το να τους επιτρέπετε να λένε άσχημα λόγια, το μόνο που καταφέρνετε είναι μια συμπεριφορά που θα σας γυρίσει μπούμερανγκ.

Υπάρχουν τεχνικές πειθαρχίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να αποτρέψετε τα παιδιά σας από βρισιές και άσχημες εκφράσεις.

mama maloni to pedi epidi evrise

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ

Όταν αποφασίσετε πως θα αντιμετωπίσετε τις βρισιές του παιδιού σας, εξετάστε το λόγο για τον οποίο βρίζουν. Είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος και που χρησιμοποιήθηκε η βρισιά.

Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί 5 χρόνων επαναλαμβάνει μια λέξη  που άκουσε στο δρόμο, είναι πολύ διαφορετικό από έναν 15χρονο που έβρισε τη δασκάλα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα παιδιά βρίζουν, επειδή δε έχουν έλλειψη από σημαντικές δεξιότητες, όπως οι κοινωνικές και οι επικοινωνιακές. Αν συμβαίνει αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να τις διδάξετε στο παιδί σας.

 

ΓΙΝΕΤΕ ΣΩΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Τα παιδιά μιμούνται και συμπεριφορές. Εσείς, διαμορφώνετε το χαρακτήρα του. Αν πείτε κάποια βρισιά, το παιδί θα την επαναλάβει. Το να του πείτε «Αυτή η λέξη είναι για μεγάλους, και εσύ δεν πρέπει να τη λες» δεν αρκεί για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Αλλάξτε το τρόπο που μιλάτε. Τα παιδιά έχουν την τάση να αντιγράφουν. Αν για παράδειγμα διαχειριστείτε ένα καυγά χωρίς βρισιές, τότε το παιδί θα κάνει το ίδιο.

Μεγάλη σημασία πρέπει να δώσετε και σε άλλους τρόπους, με τους οποίους το παιδί, εκτίθεται σε ακατάλληλη φρασεολογία. Μπορεί να είναι μια ταινία ή ένα βίντεο παιχνίδι, που περιλαμβάνει βρισιές. Περιορίστε, αυτά στα οποία εκτίθενται.koritsaki meta apo vrisia kratai to stoma tis

ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΑΠΟΖΗΤΑ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

Πρέπει να γνωρίζετε, πως όταν το παιδί βλέπει πως η συμπεριφορά του ενοχλεί και τραβάει τη προσοχή, την επαναλαμβάνει.

Αν του φωνάξετε ή γελάσετε με μια βρισιά του, τότε να είστε σίγουρες πως θα την επαναλάβει.

Το να την αγνοήσετε είναι μια εξαιρετική τεχνική, ειδικά όταν πρόκειται για μικρότερα παιδιά.

Αν την ξαναπεί, εξηγήστε του πως δεν είναι ωραία λέξη, αυτή που είπε.

 

ΚΑΘΙΕΡΩΣΤΕ ΚΑΝΟΝΕΣ

Αν οι βρισιές εξακολουθούν να λέγονται πιο συχνά, ίσως χρειαστεί να καθιερώσετε κάποιο κανόνες για το βρίσιμο. Μπορείτε να τον ονομάσετε «Χρησιμοποίησε σωστή γλώσσα».

Το παιδί, μπορεί να χρειαστεί κάποια υπενθύμιση για το τι είναι «κατάλληλο».agoraki vrizi fonazontas

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Αν οι βρισιές εξακολουθήσουν, παρά τους κανόνες, τότε ίσως χρειαστεί να προβείτε σε άλλα μέτρα.

Κάτι πολύ έξυπνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να χρησιμοποιήσετε σαν μέτρο, τα χρήματα. Αυτό θα πιάσει αν το παιδί σας έχει κρατήσει στην άκρη κάποια χρήματα.

Μετά από κάθε βρισιά ή ακατάλληλη φρασεολογία, θα του παίρνετε λίγα χρήματα από αυτά που έχουν μαζέψει στο κουμπαρά του.  Είναι ένας τρόπος που θα λειτουργήσει.agoraki pu ipe vrisia

ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΛΩΣΣΑΣ

Ένας άλλος τρόπος πειθαρχίας είναι να ανταμείψετε το παιδί σας, αν χρησιμοποιεί σωστή γλώσσα.

Τα χρήματα είναι ένας τρόπος, που μπορείτε να θέσετε σε εφαρμογή, για να παρακινήσετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ευγενικές λέξεις.

Ο στόχος όλων των παραπάνω, είναι να δώσετε στα παιδιά σας να καταλάβουν πως οι βρισιές και οι ακατάλληλες εκφράσεις επηρεάζουν τους άλλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμαρυλλίς: «Έχω βάλει φρένο στα όνειρά μου»

Η Αμαρυλλίς μίλησε στο womensnews για την επιτυχία του τραγουδιού της και το πως βιώνει το δεύτερο lockdown. Η εντυπωσιακή Αμαρυλλίς μοιράστηκε μαζί μας την...

Δείτε ποιες τροφές αδυνατίζουν ενώ έχουν πολλές θερμίδες

Όταν θέλουμε ν’αδυνατίσουμε ακολουθούμε μια δίαιτα και χάνουμε τα κιλά που θέλουμε ή βγάζουμε από τη διατροφή μας τροφές που έχουν πολλές θερμίδες και...

Δες τι ξεχνάς να κάνεις μετά τη γυμναστική

Μετά από ένα απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής, αυτό που θέλεις είναι να ξεκουραστείς και ν’απολαύσεις ένα πλούσιο γεύμα. Λογικό, γιατί έχεις χάσει ενέργεια και θέλεις...

Φυσικοί χυμοί ενυδάτωσης και ενέργειας για το καλοκαίρι

Οι φυσικοί χυμοί είναι ένα δροσιστικό ρόφημα, ιδίως για για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού που η θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα. Το σώμα μας...

Πώς ήταν τα top model όταν ξεκίνησαν την καριέρα τους

Τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της μόδας και της πασαρέλας δεν έγιναν γνωστές εν μια νυκτί. Για να φτάσουν να αποκαλούνται «top models» απαιτούνταν ώρες...