Δείτε πώς η τηλεόραση επηρεάζει τα νήπια

Η τηλεόραση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού και της ζωής μας, που δύσκολα θα απαγορεύσουμε στα παιδιά μας. Η συχνή παρακολούθηση, όμως, κρύβει κινδύνους που έχουν να κάνουν με την προετοιμασία τους για το νηπιαγωγείο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, νήπια που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση, ή περνούν πολύ χρόνο γενικά μπροστά σε οθόνες, είναι λιγότερο έτοιμα για το σχολείο σε σχέση με εκείνα που δεν το κάνουν.

«Με δεδομένο ότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά πολλές φορές βλέπουν πολύ περισσότερη ώρα από όση συστήνεται, σε συνδυασμό με την κυριαρχία της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας με smartphones και tablets, ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά σε μία οθόνη είναι περισσότερος από κάθε άλλη φορά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, ψυχολόγος Άντριου Ρίμπνερ.

νήπια που παρακολουθούν τηλεόραση

Η συσχέτιση τηλεόρασης-σχολείου

Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, η ομάδα του Ρίμπνερ μελέτησε το κατά πόσο ήταν έτοιμα για το σχολείο περισσότερα από 800 παιδιά νηπιακής ηλικίας, ελέγχοντας τον τρόπο σκέψης, τη μνήμη, τις ικανότητές τους σε μαθηματικά και γλώσσα, αλλά και τις κοινωνικο-συναισθηματικές τους δεξιότητες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η παρακολούθηση πάνω από 2 ώρες τηλεόρασης ημερησίως, συνδέεται άμεσα με περιορισμένες δεξιότητες, ειδικά όσον αφορά στα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές συστήνουν στους γονείς να περιορίσουν την τηλεθέαση των παιδιών τους σε λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα.

Παιδί που παίζει με το τάμπλετ

Οι αιτίες

Αν και δεν μπόρεσαν να βρουν το λόγο που συνδέεται το εισόδημα της οικογένειας με το επίπεδο των δεξιοτήτων των παιδιών, οι ερευνητές λένε ότι μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν ισχυρίζονται ότι τα παιδιά από οικογένειες με υψηλότερα εισοδήματα, τείνουν να βλέπουν περισσότερο εκπαιδευτικά προγράμματα στην τηλεόραση και λιγότερο ψυχαγωγικά.

Επίσης, οι γονείς τους είναι πιθανότερο να έχουν πιο πολύ χρόνο ώστε να παρακολουθήσουν μαζί τους τηλεόραση και έτσι να συζητήσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν τι βλέπουν, ώστε να λειτουργήσει και κατά κάποιο τρόπο εκπαιδευτικά η τηλεθέαση.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες ένα παιδί βλέπει τηλεόραση μπορούν να επηρεάσουν τις επιπτώσεις που έχει αυτή στις δεξιότητες και την ικανότητα μάθησης», είπε η συν-συγγραφέας της έρευνας Κάρολιν Φιτζπάτρικ του Πανεπιστημίου Σαιντ Αν του Καναδά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Chanel: Νέο podcast από τον οίκο μόδας

Ο γαλλικός οίκος μόδας Chanel λανσάρει νέα σειρά με podcast για το μέλλον του πολιτισμού! Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του και το σημαντικότατο ρόλο...

«Έξυπνο» τάπερ για το παιδί σας στην παραλία

Στην παραλία περνάμε το περισσότερο χρόνο στις καλοκαιρινές διακοπές. Τα παιδιά μετά από ώρες παιχνιδιού και μπάνιου στη θάλασσα έρχεται η ώρα που σας ζητάνε...

Δες ποιοι υδατάνθρακες σε βοηθούν να χάσεις λίπος και να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα

Οι υδατάνθρακες είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος» της δίαιτας. Πρόκειται για μια παρεξηγημένη ομάδα θρεπτικών συστατικών που πολλοί κατά διαστήματα τους ενοχοποιούν ως υπαίτιους για...

Τα beauty λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε το 2021

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Το νέο έτος δεν πρέπει να κάνουμε τα beauty λάθη που κάναμε μέχρι και πριν λίγες ώρες.  Πρέπει να παραδεχτούμε...

Βατόμουρα: Τα εντυπωσιακά οφέλη του στο δέρμα μας

Τα βατόμουρα είναι θαυματουργά, όχι μόνο για τον οργανισμό μας, αλλά και για το δέρμα μας. Μπορεί το μέγεθός τους να είναι μικρό και...