Καθημερινά τα παιδιά μας πιάνουν πολλά αντικείμενα όπως τα παιχνίδια τους, στα οποία υπάρχουν μικρόβια. Κάποιοι γονείς είναι τόσο σχολαστικοί που μερικές φορές καταντάει εμμονή, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δικαιολογείται.
Υπάρχουν εκείνοι που κάθε λίγο και λιγάκι πλένουν τα παιχνίδια των παιδιών τους και εκείνοι που τα πλένουν μία στο τόσο.
Ποια είναι η σωστή συχνότητα με την οποία πρέπει να πλένονται;
Τα παιχνίδια πρέπει καθαρίζονται γιατί ακόμα και εκεί υπάρχουν πολλά μικρόβια. Τα παιδιά τα πιάνουν με τα χέρια τους, τα οποία μπορεί να βάλουν στο στόμα τους.
Είτε είναι παιχνίδια που χρησιμοποιούν έξω από το σπίτι, είτε αυτά που έχουν στο δωμάτιο τους, είναι απαραίτητο να πλένονται.
Ο Δρ Daniel Ganjian, παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας -Πρόνοιας στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια αναφέρει πως «αν και δεν είναι απαραίτητο το τακτικό πλύσιμο, υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλεται το πλύσιμό τους».
Εξηγεί χαρακτηριστικά: «Για να μειώσετε τον κίνδυνο μολυσματικών ιών και βακτηρίων, τα παιχνίδια πρέπει να καθαρίζονται αν είναι εμφανώς λερωμένα, εάν έχει παίξει με αυτά παιδί που είναι άρρωστο ή αν τα έχει γλείψει κατοικίδιο ζώο».
Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιχνίδια να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται κυρίως για το φόβο των μικροβίων και των βακτηρίων.
Αυτό σημαίνει ότι εκτός από σαπούνι και νερό, ένα απολυμαντικό όπως η αμμωνία ή ένα φυσικό καθαριστικό, όπως μαγειρική σόδα ή ξύδι θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό τους.
Υπάρχει όμως και μία εξαίρεση κατά τον Δρ.Danilel Ganjian, η οποία αφορά τις αλλεργίες.Αν το μωρό φτερνίζεται ή έχει δερματικά εξανθήματα, ως αποτέλεσμα των αλλεργιών , τότε τα παιχνίδια και ιδιαίτερα τα χνουδωτά ή τα υφασμάτινα, θα πρέπει να πλένονται κάθε μία ή δύο εβδομάδες για να αποφευχθεί η συσσώρευση σκόνης.