fbpx

Καταθληπτική μητέρα: Δείτε όσα προκαλεί στο παιδί

Η κατάθλιψη είναι από τις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες. Όταν κάποιος γίνει καταθλιπτικός, δεν επηρεάζεται μόνο ο ίδιος αλλά και όσοι βρίσκονται γύρω του.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται αρκετά συχνά στους γονείς. Και πιο ειδικά στη μητέρα. Μια καταθλιπτική μητέρα είναι μια ισχυρή απουσία στη ζωή του παιδιού. Που σημαίνει πως , δεν συμμετέχει στην ανατροφή του και στη φροντίδα του.

Είναι καταστάσεις δύσκολες που αν δεν έχεις τη σωστή θεραπεία, μπορεί να αποβούν καταστροφικές και για τη μητέρα αλλά και για τη ψυχική υγεία του παιδιού.mia gineka kathismeni sto patoma me ta xeria sto prosopo

 

ΒΡΕΦΗ-ΝΗΠΙΑ-ΕΦΗΒΟΙ

Σε κάθε ηλικία η αντιμετώπιση μιας καταθλιπτικής μητέρας στο παιδί της είναι διαφορετική. Τι εννοούμε; Οι μητέρες βρεφών δείχνουν μια υπέρμετρη τρυφερότητα, ή εχθρότητα προς τα μωρά.

Σε ό,τι αφορά τις μητέρες των παιδιών στη σχολική ηλικία, αυτές τείνουν να απομακρύνονται από εκείνα.

Ωστόσο, το πρόβλημα γιγαντώνεται στην εφηβεία. Οι έφηβοι δυσκολεύονται να ανεχτούν την εχθρότητα και την απομάκρυνση της μητέρας τους.

Θέλουμε να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως η κατάθλιψη δεν είναι από επιλογή. Νομίζετε πως μια μητέρα το θέλει; Η απάντηση είναι αυτονόητη.

Τέτοιου είδους άτομα δεν μπορούν να νιώσουν κάτι ευχάριστο. Αυτόματα, δεν έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν χαρά στους δικούς τους ανθρώπους.

Έτσι το παιδί, μην έχοντας άλλη επιλογή, καταλήγει να φροντίζει τον γονιό του και να παίρνει την ευθύνη της κατάθλιψής του επάνω του. Δεν είναι άδικο;mia gineka kathete dipla sto moro tis ke piani to kefali tis

ΤΙ ΒΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Ζώντας σε ένα καταθλιπτικό περιβάλλον, το παιδί αποκτά προβλήματα συμπεριφοράς. Εκτός αυτού, δεν εκτιμά τον εαυτό του και αισθάνεται πως δεν είναι ικανό να προσφέρει.

Του δημιουργείται ένα βάρος ασήκωτο. Νιώθει υποχρεωμένο να βελτιώσει την κατάσταση μέσα στο σπίτι και το κυριότερο δεν έχει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, αφήνεται και διακατέχεται από έλλειψη κινήτρων. Τείνει να μην συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες και δυσκολεύεται να ενταχθεί στον κοινωνικό περίγυρο. Η απάθεια, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του.

Όταν ένας γονιός αποκτά κατάθλιψη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα παιδιά του. Ειδικά στη περίπτωση της μητέρας που αυτό γαντζώνεται απάνω της. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα, να εκτίθενται σε αρνητικά συναισθήματα.

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια που χρίζει ιατρικής βοήθειας. Όσες πάσχουν από αυτήν, πρέπει πρώτα να το συνειδητοποιήσουν και ύστερα να ζητήσουν βοήθεια. Αν δεν θέλουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, να το κάνουν για τα παιδιά τους. Είναι τα μόνα που δεν φταίνε σε τίποτα να επωμίζονται όλο αυτόν τον αρνητισμό.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ριγκατόνι με vegan σάλτσα Bolognese

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τρελαίνεται για ζυμαρικά. Υπάρχουν πολύ εύκολες συνταγές και σε διάφορες παραλλαγές που μπορείτε να φτιάξετε με τα ζυμαρικά. Μια...

DIY: Μάσκα μαλλιών για βαθιά ενυδάτωση

Τα μαλλιά θέλουν καθημερινή περιποίηση και για να μη χάσουν τη λάμψη και τη φρεσκάδα τους είναι απαραίτητη η ενυδάτωση τους. Ο ήλιος και το...

Υγιή καρδιά: Ποιες δίαιτες είναι οι κατάλληλες

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να προσέχουμε την καρδιά μας σαν τα μάτια μας. Για να...

«Polyξenia Renal»: Νέα Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

Εστία φροντίδας των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση αποτελεί η νέα Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «Polyξenia Renal». Σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που...

7+1 must-taste γλυκά για όλα τα γούστα

Αχ γλυκά! Όποιος τολμήσει να πει ότι δεν είναι λάτρης, είτε λέει ψέματα είτε κάτι άλλο πάει λάθος, δεν εξηγείται διαφορετικά. Κάθε χώρα και κάθε...