Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τις μαμάδες είναι το κατά πόσο η γλουτένη πρέπει να υπάρχει στη διατροφή των παιδιών τους.
Υπάρχουν προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν αυτό το συστατικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα παίρνουν όλοι. Ένας ενήλικας για παράδειγμα μπορεί να κάνει μια τέτοια διατροφή εάν τον ενοχλεί η γλουτένη.
Στα παιδιά, είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα, αφού συντρέχουν σοβαροί λόγοι γι’αυτό.
Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ
Κάθε τροφή αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και σε συναφή συστατικά, τα οποία είναι κοινά, ειδικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Περίπου το 1% ενηλίκων και παιδιών, έχει κοιλιοκάκη, μια πάθηση που βλάπτει την εντερική επένδυση και οδηγήσει σε σοβαρά διατροφικά και γαστρεντερικά προβλήματα. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, η γλουτένη είναι τοξική και πρέπει να αποφεύγεται εντελώς στην διατροφή τους.
Ωστόσο, σχεδόν σε όλα τα παιδιά, η γλουτένη μεταφέρεται μέσω του εντέρου χωρίς να τους προκαλεί καμία ασθένεια και ποτέ δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα. Μέχρι σήμερα, η επιστήμη δεν έχει αποδείξει ότι υπάρχει κάποια τοξίνη στην γλουτένη, η οποία να την καθιστά εγγενώς κακή για τον οργανισμό μας.
Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και μια ποικιλία από πηγές υδατανθράκων είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία των παιδιών.
ΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Οι τροφές χωρίς το συστατικό αυτό δεν είναι απαραίτητα και «πιο υγιεινές».Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν την περιέχουν και θα πρέπει να υπάρχουν σε αφθονία στη διατροφή του κάθε παιδιού.
Πολλά υποκατάστατα προϊόντα χωρίς γλουτένη για είδη, όπως το ψωμί και τα μπισκότα, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι άλλα τρόφιμα που την περιέχουν .
Προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως ορισμένα δημητριακά και είδη ψωμιού, μπορεί, επίσης, να μην είναι το ίδιο εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά όπως εκείνα με γλουτένη. Φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β συχνά προστίθενται σε προϊόντα με άμυλο και μας προστατεύουν χωρίς να το γνωρίζουμε από αντίστοιχες ανεπάρκειες. Χωρίς αυτά τα καλά πρόσθετα, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει έλλειψη βιταμινών.
Μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι συχνά ελλιπής ινών. Οι ίνες είναι σημαντικές για την γαστρεντερική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των τακτικών κινήσεων του εντέρου.
Αρκετά συχνά, τα παιδιά που ξεκινούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη εμφανίζουν δυσκοιλιότητα. Η αυξημένη κατανάλωση ρυζιού, ένα κλασικό κοινό υποκατάστατό της , μπορεί επίσης να εκθέσει τα παιδιά σε περισσότερο αρσενικό στη διατροφή τους, καθώς το αρσενικό υπάρχει με φυσικό τρόπο στο χώμα όπου καλλιεργείται το ρύζι.
Η φυσική ανάπτυξη σώματος και εγκεφάλου απαιτεί ισορροπημένη διατροφή. Για εκείνα τα παιδιά που χρειάζονται αληθινά μια διατροφή χωρίς γλουτένη, είναι σωστό να συμβουλευτείτε γιατρό και διαιτολόγο για να αποφύγετε όλες αυτές και άλλες θρεπτικές παγίδες.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗ
Οι περισσότερες δραστηριότητες της παιδικής ηλικίας περιστρέφονται γύρω από τα τρόφιμα -πάρτι γενεθλίων, σνακ και μεσημεριανό στο σχολείο, σχολικές εκδρομές, κατασκήνωση κ.α..
Αλλά ποτέ δεν είναι πραγματικά εύκολο για ένα παιδί να αντιληφθεί τους περιορισμούς στην διατροφή του. Τα παιδιά που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη συχνά αισθάνονται διαφορετικά από τους συνομηλίκους τους.
Επιπλέον, οι τροφές χωρίς γλουτένη είναι αρκετά πιο ακριβές και για πολλές οικογένειες μια αντίστοιχη διατροφή μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί οικονομικά μακροπρόθεσμα.