«Μία μπουκίτσα για τη μαμά, μία για το μπαμπά», είναι κάτι που το ακούμε συχνά από τις μαμάδες όταν ταΐζουν τα παιδιά τους. Αλλά μήπως ήρθε η ώρα να το αφήσετε να τρώει μόνο του;
Και αν δεν ξέρετε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή, μην σας αγχώνει γιατί κάθε παιδί θέλει το δικό του χρόνο για ν’αρχίσει να το κάνει και ο βαθμός προσαρμοστικότητας σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι ο ίδιος για όλα.
Παρ’όλα αυτά υπάρχουν κάποια έξυπνα tips για να μάθετε στο παιδί σας να τρώει μόνο του.
ΑΡΧΗ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ
Για αρχή καλό είναι να ξεκινήσετε με μικρές ποσότητες. Σνακ, όπως φρούτα σε μικρές μπουκιές που θα του δώσετε να τις κρατήσει μόνο του, είναι μια καλή επιλογή. Επίσης έχετε στο νου πως τροφές όπως το γιαούρτι, είναι πιο εύκολο να μείνουν πάνω στο κουταλάκι.
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΦΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ
Στις αρχές θα τρώει με το χέρι. Μη σας πιάνει πανικός και μην επιμένετε να ξεκινήσει με το κουταλάκι. Η πρώτη αφή του παιδιού με το φαγητό θα το βοηθήσει και θα του δώσει κι ένα επιπλέον κίνητρο για να ασχοληθεί περισσότερο με το φαγητό, με τελικό σκοπό να το δοκιμάσει.
ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ
Υπολογίστε πως τα παιδιά συνήθως τρώνε μόνα τους με κουταλάκι γύρω στην ηλικία των 2 2 ετών. Οπότε, είναι σημαντικό να έχουν τα δικά τους σκεύη, τα οποία θα οικειοποιηθούν καλύτερα με το φαγητό και με την όλη διαδικασία.
Ακόμα καλύτερο να του πάρετε κάποιο κουταλάκι με παιδικούς ήρωες ή χρώματα που θα του εξάψουν την περιέργεια να το επεξεργαστεί περισσότερο. Και να το βάλει στο στόμα του.
Σε αυτό το σημείο, μπορείτε οι ίδιες να βοηθήσετε το παιδί με το να κατευθύνετε το χεράκι του μέσα στο στόμα του. Εάν το επαναλάβετε αρκετές φορές, το παιδί θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει.
ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΟΛΑΚΙ
Όπως με το κουταλάκι, το ίδιο ισχύει και με το μπολάκι. Εδώ, το κόλπο είναι να βάζετε μέσα στο μπολ λίγο φαγητό κάθε φορά, να μην το γεμίζετε δηλαδή. Εάν βλέπετε πως το τρώνε, τότε προσθέστε ολοένα και περισσότερο φαγητό μέσα στο σκεύος.