Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος για το παιδί, τους γονείς αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο δύσκολη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου είναι σίγουρα η εφηβεία! Σε αυτή τη φάση, το παιδί κατακλύζεται από πλήθος διαφόρων, ποικίλων, αντιφατικών και ιδιαίτερα έντονων συναισθημάτων.
Υπάρχουν παιδιά που την περνούν πολύ ήπια και δεν εμφανίζουν έντονα ξεσπάσματα, αρνητισμό και ανεξήγητη οργή προς τους γύρω τους και κυρίως προς τους γονείς τους. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνα που περνούν τόσο δύσκολη εφηβεία που οι γονείς πολλές φορές αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση και όλες οι προσπάθειες που κάνουν προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στον έφηβο και να μην έχουν συγκρούσεις μαζί του, πέφτουν στο κενό.
Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, υπάρχουν τρόποι να καταφέρετε ως γονιός να διατηρήσετε την επικοινωνία με τον έφηβο γιο ή την έφηβη κόρη σας, να συνεχίσετε να έχετε τον έλεγχο των πραγμάτων χωρίς να είστε υπερβολικά αυστηροί και να εξασφαλίσετε την υγεία του/της για τη μελλοντική του/της επιτυχημένη εξέλιξη.
Κάποιες βασικές αρχές που προτείνουν οι ειδικοί και μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι εξής:
Μπείτε στη θέση του και θυμηθείτε τη δική σας εφηβεία
Τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία βιάζονται να φάνε και να σηκωθούν από το οικογενειακό τραπέζι ώστε να επιστρέψουν γρήγορα στα διαβάσματά τους, στο ηλεκτρονικό τους παιχνίδι, στο κινητό τους ή να πάνε να βρουν τους φίλους τους.
Αντί να του το απαγορεύσετε, όπως ενδεχομένως έκαναν οι δικοί σας γονείς και ήταν κάτι που σας εκνεύριζε, εξηγήστε του ότι στην πραγματικότητα ο χρόνος του δείπνου που περνά με τους γονείς του είναι ένα ελάχιστο κομμάτι του 24ώρου και είναι απόλυτα λογικό να του ζητάτε να καθίσει λίγη περισσότερη ώρα. Πείτε του ότι είναι σημαντικό για τους γονείς και μείνετε συνεπής σε αυτή τη συνήθεια. Μισή ώρα το πολύ χωρίς κινητά, διατηρεί το σύνδεσμο που έχουν τα μέλη της οικογένειας μεταξύ τους, ακόμα κι αν καμιά φορά προκύπτουν καυγάδες.
Θυμηθείτε τις απαγορεύσεις που μισούσατε όταν ήσασταν κι εσείς στην εφηβεία και προσπαθήστε να τις αποφύγετε. Βρείτε τη χρυσή τομή, μια συμβιβαστική λύση σε κάτι που αρχικά θα θέλατε να απαγορεύσετε. Όταν υπάρχει σοβαρός λόγος που επιμένετε στην απόφασή σας, εξηγήστε το στο παιδί σας με λογικά επιχειρήματα.
Εξασφαλίστε την επικοινωνία μαζί του
Σίγουρα υπάρχουν θέματα για τα οποία νιώθετε άβολα να συζητήσετε με το παιδί σας, ωστόσο πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερώτησή του. Αν διστάσετε ή το αποτρέψετε, τότε θα ψάξει στο διαδίκτυο για απαντήσεις, με τον κίνδυνο να πάρει μια παραπλανητική απάντηση.
Τις περισσότερες φορές μια απλή απάντηση αρκεί. Για αρκετά ζητήματα υπάρχουν βιβλία και επιστημονικά άρθρα που θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε.
Κουβεντιάζοντας μαζί του όλα τα θέματα που ανοίγει, κρατάτε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ σας, του δείχνετε ότι μπορεί να σας εμπιστεύεται, πως είστε ειλικρινής μαζί του και πως του φέρεστε σαν ισάξιο συνομιλητή.
Σεβαστείτε την κλειστή πόρτα
Τα πράγματα αλλάζουν και το παιδί σας θέλει τον χώρο του και τον χρόνο του για να επεξεργαστεί αυτές τις αλλαγές. Όταν κλείνει την πόρτα του δωματίου του θα πρέπει να το σεβαστείτε και να χτυπάτε πριν μπείτε. Δείχνοντας ότι σέβεστε τον χώρο του, κερδίζετε ήδη πολλά στη σχέση σας μαζί του.
Αντίστοιχα πρέπει να σέβεστε την ιδιωτικότητά του και τον χρόνο που θέλει να έχει την ησυχία του. Όσο του δείχνετε σεβασμό, τόσο περισσότερο θα εισπράττετε και τον δικό του.
Αναγνωρίστε πότε πρέπει να «χαλαρώνετε τα λουριά»
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά οι υπολογιστές και τα κινητά συνήθως φέρνουν πονοκέφαλο στους γονείς των εφήβων.
Αρκετά παιδιά στην εφηβεία επιλέγουν να απασχολούνται πολλές ώρες με το κινητό. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι νιώθουν πως μισούν τον πραγματικό κόσμο και μόνο στον ψηφιακό περνούν καλά.
Ένας ακόμη πιθανός λόγος είναι ότι έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να «κάνουν παρέα» με τους φίλους τους όπου κι αν βρίσκονται και ό,τι κι αν κάνουν, χωρίς να φοβούνται ότι θα ντροπιαστούν.
Αντί να αντιδράσετε σπασμωδικά περιορίζοντάς του τον χρόνο, κουβεντιάστε μαζί του το πώς θα μπορούσε να τα χρησιμοποιεί συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι είναι μέλος της οικογένειας και δεν είναι δυνατό να είναι μονίμως κολλημένο μπροστά σε μια οθόνη.
Εξηγήστε του πως θέλετε να του δώσετε τον χώρο και τον χρόνο για να επικοινωνεί με φίλους, όμως επιθυμείτε να διαθέτει και χρόνο για να μιλάει μαζί σας για τη μέρα τους= και για ζητήματα που το απασχολούν.
Μην πλατειάσετε όμως, μιλώντας μόνο για εσάς και τις δικές σας ανάγκες. Έχει ένα σωρό άλλες σκοτούρες με υψηλότερη προτεραιότητα στο κεφάλι του!