Πολλοί γονείς για να απαλλαγούν από την γκρίνια των παιδιών τους και για να τα κάνουν να μείνουν ήσυχα, τα βάζουν μπροστά σε μια τηλεόραση για να απασχοληθούν.
Αυτό συμβαίνει όχι μόνο για τα πιο μεγάλα σε ηλικία παιδιά αλλά και για τα μωρά.
Στη δεύτερη περίπτωση οι γονείς υποστηρίζουν πως υπάρχουν κάποια προγράμματα που είναι ιδιαίτερα επιμορφωτικά για τα μωρά και τα κάνουν ν’αναπτύξουν κάποιες δεξίοτητες.
Τι ισχύει στ’αλήθεια; Είναι πράγματι σωστό να παρακολουθούν τα μωρά τηλεόραση;
Σε κάποιες χώρες, όπως στον Καναδά ο μέσος όρος που παρακολουθεί ένα παιδί τηλεόραση φτάνει τις 14 χώρες την βδομάδα και στην Αμερική, τρεις ώρες την ημέρα.
Αναφορικά με τα μωρά, βλέπουν κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα.
Μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Oυάσινγκτον, αναφέρει πως το 40% των μωρών ηλικίας τριών μηνών παρακολουθούν ήδη τηλεόραση.
Ο συγγραφέας του βιβλίου «The Elephant in the Living Room: Make Television Work for Your Kids», Δημήτρης Χριστάκης, αναφέρει πως καμία μελέτη δεν έχει αποδειχθεί πως τα μωρά επιμορφώνονται από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο.
Αντίθετα, έχει αρνητική επιρροή στα μωρά.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
- Τα πρώτα 2 χρόνια του παιδιού είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η παρακολούθηση τηλεόρασης κλέβει χρόνο από την εξερεύνηση του παιδιού σας, την αλληλεπίδραση, το παιχνίδι με εσάς και άλλους. Αυτές είναι δραστηριότητες που βοηθούν το μωρό να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί διανοητικά, κοινωνικά και συναισθηματικά.
- Όταν το παιδί παίζει, μαθαίνει ενεργά πώς λειτουργεί ο κόσμος. Συνδέει τον εγκέφαλό του πειραματίζοντας την αιτία και το αποτέλεσμα. Η τηλεόραση το κρατά μακριά από αυτές τις δραστηριότητες.
- Τα πρώτα 2 χρόνια του παιδιού είναι επίσης μια κρίσιμη στιγμή για την εκμάθηση της γλώσσας. Η γλώσσα μαθαίνεται μόνο μέσω αλληλεπίδρασης με άλλους, όχι με παθητική ακρόαση τηλεόρασης. Εάν δεν ανταποκριθείτε στην προσπάθεια επικοινωνίας του παιδιού σας, θα μπορούσε να χάσει αυτό το σημαντικό ορόσημο.
- Επίσης, δεν θα μάθει να μιλάει ακούγοντας τηλεοπτικούς χαρακτήρες. Μαθαίνει να μιλά μιμούμενο τη γλώσσα των ενηλίκων. Σημειώστε τέλος ότι όταν το μωρό σας χαμογελά στην τηλεόραση, η τηλεόραση δεν χαμογελάει. Αυτό μπορεί να το επηρεάσει κοινωνικά και ψυχολογικά.
Σύμφωνα με το κ. Δημήτρη Χριστάκη έφτασε στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που παρακολουθούσαν τηλεόραση ως μωρά είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης έως την ηλικία των 7 χρονών.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή ο εγκέφαλος, που είναι σε στάδιο ανάπτυξης, προσαρμόζεται στο γρήγορο ρυθμό και την υπεδιέγερση της τηλεόρασης.
Μία ακόμα διαπίστωση είναι πως τα παιδιά που παρακολουθούσαν τηλεόραση ως μωρά δυσκολεύονταν να αναγνωρίσουν γράμματα και αριθμούς από τη στιγμή που πήγαν στο σχολείο.