fbpx

Αυτές είναι οι φάσεις που περνάνε τα νήπια

Tα νήπια, όπως και οι ενήλικες περνάνε πολλές φάσεις της ζωής τους. Σ’ αυτές συγκαταλέγονται διάφορες ιδιόρρυθμες συμπεριφορές, που σαν γονείς μας αγχώνουν.

Όπως για παράδειγμα είναι η περίπτωση που το παιδί γίνει επιθετικό με άλλα παιδάκια στο νήπιο. Κάποιοι μπορεί να πουν «πως είναι απλά μια φάση, και πως με το καιρό θα περάσει». Κάποιοι άλλοι γονείς, το κρίνουν ιδιαίτερα σοβαρό και μπορεί να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό.

Οι φάσεις που περνάει ένα νήπιο δεν είναι μόνο, το αν θα γίνει επιθετικό, αλλά περιλαμβάνουν και κάποιες άλλες.

Σαν γονιός είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ποιες είναι αυτές.

 

Ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο άστατος ύπνος στην ηλικία των δύο ετών είναι πολύ συχνός αλλά το πιθανότερο είναι να κρατήσει για λίγο. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και έχει επίγνωση του περιβάλλοντός του, το γεγονός ότι η ζωή συνεχίζεται ακόμα και όταν εκείνο είναι στο κρεβατάκι του, δεν του αρέσει καθόλου. Αισθάνεται ότι το αφήνετε στην «απ’ έξω» κατά κάποιο τρόπο. Ταυτόχρονα, θα είναι πιο επιρρεπή σε φόβους, είτε πρόκειται για το σκοτάδι είτε για θορύβους έξω.

Να είστε υπομονετικοί και δείξτε του ότι το γεγονός ότι δεν σας βλέπει δεν σημαίνει ότι δεν είστε εκεί.

 

Απέχθεια για το μπάνιο

Στην αρχή επιμένει να παίξει πρώτα με το καουτσούκ παπάκι του, το αμέσως επόμενο λεπτό όμως αρνείται να πάει κοντά στο λουτρό, πόσο μάλλον να μπει μέσα.

Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να εξηγούν γιατί τόσα πολλά νήπια αρχίζουν ξαφνικά να φοβούνται το νερό αλλά ευτυχώς ο φόβος αυτός περνάει με την πάροδο του χρόνου.

 

Ξαφνικοί φόβοι

Όπως με τον φόβο του μπάνιο, έτσι μπορεί να προκύψουν και άλλοι ξαφνικοί φόβοι. Μπορεί για παράδειγμα το παιδάκι σας να φοβάται ξαφνικά και να μην θέλει να πάει στην παιδική χαρά. Ο λόγος είναι πως καθώς το μικρό σας μεγαλώνει έχει μεγαλύτερη επίγνωση του κινδύνου και του πόνου, είτε πρόκειται για τις δικές τους εμπειρίες ή βλέποντας τα άλλα παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνετε το να παίξει ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να το πάρετε από το χέρι και να πάτε μαζί. Μην γίνεστε υπερβολικοί και μην δείχνετε την ανησυχία σας. Μια ήπια προσέγγιση θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ σας με αργά αλλά σταθερά βήματα.

 

Φωνές

Μπορεί απλά να πειραματίζεται με τις φωνητικές του χορδές ή να ανακαλύπτει έναν νέο τρόπο για να τραβήξει άμεσα την προσοχή. Το βέβαιο είναι ότι είναι δύσκολο για τους γονείς να διαχειριστούν τις κραυγές και τις φωνές και θέλει υπομονή.

Στην αρχή προσπαθήστε να μιλάτε ψιθυριστά και να κάνετε απαλή την φωνή σας. Αν δεν «πιάσει» ξεκαθαρίστε ότι με τις φωνές δεν θα πάρει την προσοχή που ψάχνει.

 

Χτυπήματα και δαγκωματιές

Σας είπαν οι δασκάλες στο νηπιαγωγείο ότι το αγγελούδι σας έχει χτυπήσει άλλα παιδάκια ή ακόμα χειρότερο το είδατε εσείς η ίδια να χτυπάει άλλο παιδάκι στην παιδική χαρά; Αυτή η συμπεριφορά σε καμία περίπτωση δεν είναι η αντανάκλαση της δικιάς σας προσωπικότητας ούτε χαρακτηρίζει το παιδί σας ως άτομο. Αλλά μια περιορισμένη ικανότητα για έκφραση μέσω της γλώσσας και μια υπανάπτυκτη αίσθηση του αυτοελέγχου μπορεί να κάνει τα νήπια να εκδηλώσουν μια επιθετική συμπεριφορά.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό και προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι ώστε να αποτελέσετε παράδειγμα προς μίμηση.

 

Δάχτυλο στο στόμα

Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σχεδόν για όλα τα παιδιά και αυτό επειδή σε αυτή την ηλικία τα νήπια ανακαλύπτουν την σχέση της αιτίας και του αποτελέσματος. Ανακαλύπτουν το σώμα τους και το βρίσκουν διασκεδαστικό! Διαπιστώνουν επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να τραβήξουν κατευθείαν την προσοχή σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10+1 ιδέες για το νέο σου μπάνιο

Το μπάνιο για πολλούς αποτελεί το «comfort zone» τους όσο παράδοξο και αν ακούγεται και επενδύουν προκειμένου να το έχουν όπως προστάζουν τα γούστα...

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν περπατάμε κάθε μέρα

Το περπάτημα  έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς αρκετών από εμάς. Είναι από τις πιο ευεργετικές ασκήσεις που δεν πρέπει να παραλείπουμε καθώς μας...

Συμβουλές για να αποκτήσετε μια μοναδική σχέση με τη κόρη σας

Αλήθεια, μήπως ανήκετε και εσείς στις μαμάδες που θέλουν να τις θαυμάζει η κόρη τους; Μήπως θέλετε να είσαι το πρότυπό της; Έχετε αναρωτηθεί...

Συνταγή για κεφτεδάκια μανιταριών

Ας μη γελιόμαστε, τα κεφτεδάκια είναι το αγαπημένο φαγητό όλων, στη παραδοσιακή τους μορφή. Στη συγκεκριμένη συνταγή αντικαθιστούμε το κιμά με μανιτάρια και φασόλια λαμβάνοντας...

Νόνη Δούνια: Μια βουλευτής με αψεγάδιαστο στιλ

Η Νόνα Δούνια αν και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το χώρο της μόδας, τελικά την κέρδισε η πολιτική σκηνή, καθώς εκλέχτηκε βουλευτής Α' Πειραιά και...