Η πίστη στον Άη Βασίλη μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και του παιχνιδιού των παιδιών.
Και φυσικά υπάρχουν κατάλληλοι τρόποι για να απαντήσουν οι γονείς με ευαισθησία και ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του παιδιού τους σχετικά με τον καλόκαρδο γέροντα με τη μακριά γενειάδα.
Πολλά παιδιά σήμερα γνωρίζουν τον Άη Βασίλη ως τον χαρούμενο παππούλη με τα κόκκινα ρούχα που μοιράζει δώρα την παραμονή των Χριστουγέννων. Όμως ο θρύλος του εκτείνεται εκατοντάδες χρόνια πριν, στον Άγιο Βασίλειο της Καισαρείας, ο οποίος έδωσε όλη την περιουσία του και ταξίδεψε για να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους.
Αν και η σκέψη ότι ένας γέροντας πετάει σε όλο τον κόσμο με έλκηθρο που οδηγείται από ιπτάμενους ταράνδους είναι ανθρώπινα αδύνατη, η μαγεία του Αη-Βασίλη είναι μια μακρόχρονη παράδοση. Παρέχει επίσης ευκαιρίες για κοινή πίστη και παιχνίδι, αναβίωση και ανταλλαγή αναμνήσεων της παιδικής ηλικίας. Τέλος, ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση, την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία.
«Υπάρχει Άγιος Βασίλης;»- Τι πρέπει να λέμε στα παιδιά
Η παιδική ηλικία είναι μαγική
Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας η φαντασία θολώνει τα όρια της γραμμής με την πραγματικότητα, διευκολύνοντας τα παιδιά να πιστεύουν σε μύθους και παραμύθια. Η φαντασία είναι μια φυσιολογική και υγιής λειτουργία για την παιδική ανάπτυξη. Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να παίζουν προς το τέλος του δεύτερου έτους της ηλικίας τους. Ο χρόνος που περνάει ένα παιδί στο παιχνίδι αυξάνεται κατά τη διάρκεια των προσχολικών ετών και μειώνεται μεταξύ 5 και 8 ετών. Η πίστη των παιδιών σε φανταστικά πρόσωπα όπως ο Άγιος Βασίλης φαίνεται να είναι πιο δυνατή μεταξύ των ηλικιών 3 και 8 ετών.
Μέσα από τη φαντασία τα παιδιά αναπτύσσουν συναισθηματικές και ψυχολογικές ικανότητες που τα βοηθούν να κατανοήσουν τον κόσμο. Η φαντασία, η προσποίηση, το παιχνίδι τα ενθαρρύνουν να σκεφτούν υποθετικές καταστάσεις, να ενισχύσουν τη λογική τους, να μάθουν να επιλύουν προβλήματα, να συνειδητοποιήσουν το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι. Επίσης, τους καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται, να μαθαίνουν να διαπραγματεύονται, να δημιουργούν νέες δυνατότητες.
Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr