Ο ιματισμός ενός εσωτερικού χώρου κατά τους χειμερινούς μήνες είναι απαραίτητος, όχι μόνο για πρακτικούς λόγους, όπως το να κρατά το σπίτι ζεστό, αλλά και για αισθητικούς.
Οι χοντρές κουρτίνες, τα ριχτάρια και φυσικά τα χαλιά, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο χειμερινό design.
Σήμερα, όμως, θα ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με τα χαλιά, τα οποία κυριολεκτικά έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνουν το χώρο, αφού προσθέτουν τη δική τους εικαστική πινελιά στο σπίτι και το αλλάζουν τελείως.
Ωστόσο, πέρα από την υπεροχή τους, ο καθαρισμός ενός χαλιού δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση.
Τα χαλιά υπάρχει περίπτωση να λερωθούν ανά πάσα στιγμή και δεν είναι λίγες οι φορές – ειδικά όταν πρόκειται για ανοικτόχρωμα κομμάτια – που χρειάζονται ριζικό καθαρισμό από επίμονους λεκέδες που δε φεύγουν με το στεγνό καθάρισμα.
Όπως αντιλαμβάνεσαι, αυτή η διαδικασία κάνει τα χαλιά πιο εύθραυστα στη φθορά, κάτι το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει, ειδικά εάν έχεις ξοδέψει πολλά χρήματα για να τα αγοράσεις.
Τα καλά νέα της ημέρας είναι ότι υπάρχουν κάποια tips που θα σε βοηθήσουν να τα διατηρήσεις σαν καινούργια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μην επιτρέψεις στα καθημερινά «ατυχήματα» να τα καταστρέψουν.
Τι να κάνεις, λοιπόν;
Δράσε άμεσα
Μην πανικοβληθείς εάν συμβεί κάποιο ατύχημα και λερωθεί το χαλί σου, δε σημαίνει ότι ήρθε η καταστροφή. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δράσεις άμεσα, ώστε να αφαιρέσεις τον λεκέ και να μη μείνει ένα σημάδι που μακροπρόθεσμα θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Άλλαζέ τους θέση ανά τακτά χρονικά διαστήματα
Όταν έχεις ένα χαλί, ειδικά εάν είναι μεγάλο, τοποθετημένο κάτω από έπιπλα ή εκτεθειμένο σε ήλιο, φθείρεται καθημερινά. Προκειμένου να αποτρέψεις αυτή τη φθορά, θα πρέπει να του αλλάζεις θέση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ώστε, για παράδειγμα, να μην εκτίθεται στον ήλιο το ίδιο σημείο του χαλιού συνέχεια.
Να τα περιποιείσαι
Μην αφήνεις το χαλί σου να καταστρέφεται με το πέρασμα του χρόνου. Αντ’ αυτού, αν για παράδειγμα δεις ότι έχει φθαρεί κάποιο σημείο και έχουν βγει κλωστές, πάρε ένα ψαλίδι και κοψ’ τες. Μην αρχίσεις να τις τραβάς για να κοπούν. Η πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος!