Τσικνοπέμπτη σήμερα και οι περισσότεροι περιμέναμε αυτή την ημέρα με μεγάλη χαρά. Όχι, ότι θ’ αλλάξει κάτι, καθώς βρισκόμαστε σε lockdown και η μετακίνηση έγινε ακόμα πιο δύσκολη, αλλά είναι ευκαιρία ν’ ανάψουμε τα κάρβουνα και να τσικνίσουμε.
Γνωρίζεις γιατί την Τσικνοπέμπτη τσικνίζουμε; Αν όχι, παρακάτω θα δεις πως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο.
Η Τσικνοπέμπτη θεωρείται μια ιδιαίτερη μέρα και την γιορτάζουμε την δεύτερη εβδομάδα του τριωδίου και συνηθίζεται να ψήνουμε στα κάρβουνα κρέας. Από τα περισσότερα σπίτια βγαίνει κάπνα, η λεγόμενη «τσίκνα».
Είναι μια ημέρα που όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται και απολαμβάνει το αγαπημένο της φαγητό, καθώς μετά την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η 40ημερη νηστεία του Πάσχα.
Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.
Η προέλευσή της προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, με τους λαογράφους να υποστηρίζουν πως το φαγοπότι και το γλέντι είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Παλιότερα εκτός από το ψήσιμο έλιωναν και το λίπος από τα χοιρινά με την τσίκνα να απλώνεται παντού. Από την τσίκνα λοιπόν πήρε το όνομα της η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής).