Όταν η επιστήμη «μιλάει» τα λόγια είναι περιττά. Και επειδή μερικά «μυαλά» σκέφτονται out of the box οδηγούνται σε ανακαλύψεις που ξεπερνάνε την ανθρώπινη φαντασία.
Αυτό συνέβη και τώρα, αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι πολύ σπουδαίο, καθώς βρήκαν πως προστατεύεται το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία.
Στον επιστημονικό ιστότοπο Live Science αναφέρθηκε πως οι βιοχημικοί που συμμετείχαν στην προετοιμασία των αστροναυτών, ανακάλυψαν κάτι που ονομάζεται «σελήνιο-μελανίνη».
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΛΗΝΙΟ-ΜΕΛΑΝΙΝΗ
Πρόκειται για ένα καινούριο βιοϋλικό, το οποίο κατασκευάζεται από ένα μείγμα φυσικής χρωστικής μελανίνης -που βρίσκεται στο δέρμα μας- και το σελήνιο, ένα χημικό στοιχείο που συναντάται στη φύση ως πρόσμειξη σε ορυκτά θειούχων μετάλλων -με καλύτερη πηγή σεληνίου να αποτελούν οι ξηροί καρποί, οι σαρδέλες, τα στρείδια, τα μανιτάρια και τα αυγά.
Προσπερνώντας την ονομασία του σεληνίου, η οποία προέρχεται -φυσικά- από το όνομα του δορυφόρου της Γης και της ομώνυμης θεάς του –Σελήνη-, οι Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι «…κατά τη διάρκεια εργαστηριακών πειραμάτων , τα κύτταρα του δέρματος που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με σελήνιο-μελανίνη ήταν σε θέση να παρακάμψουν πολύ ισχυρές δόσεις ακτινών X-Ray, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες για έναν άνθρωπο.
Η σελήνιο-μελανίνη απορροφήθηκε στα κύτταρα και σχημάτισε μικροσκοπικές ασπίδες γύρω από τους πυρήνες των κυττάρων, εκεί δηλαδή που αποθηκεύεται το DNA».
Ενώ η έκθεση σημείωσε ότι το υλικό πρέπει ακόμη να δοκιμαστεί περαιτέρω, εντούτοις, καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον στον τρόπο που χορηγήθηκε στους αστροναύτες της αποστολής.
«Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι οι κοσμοναύτες χρειάζονται περισσότερο από SPF 30 για να παραμείνουν προστατευμένοι από την διαστημική ακτινοβολία, αλλά σήμερα ανακαλύπτουμε ότι η σελήνιο-μελανίνη βοηθά ακόμη περισσότερο στη μείωση του ρίσκου για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ή επιδράσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες εξαιτίας της έκθεσης σε γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες -GCR- ή σε ηλιακά πρωτονικά γεγονότα -SPE», τονίζουν οι βιοχημικοί ερευνητές της NASA.