Η φρέσκια λεμονάδα δεν έχει καμία σχέση με το άχρωμο ανθρακούχο αναψυκτικό που κυκλοφορεί στην αγορά. Είναι γλυκόξινη και πολύ πιο δροσιστική και υγιεινή.
Η σπιτική λεμονάδα είναι το ιδανικότερο ποτό για να απολαύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και ειδικά τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού.
Εάν θέλεις να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου σερβίροντάς τους μια υπέροχη και γευστική λεμονάδα, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις με προσοχή τα παρακάτω απλά βήματα της συνταγής που σου προτείνουμε.
Η συνταγή για σπιτική λεμονάδα:
-
Επίλεξε τα σωστά λεμόνια
Διάλεξε λεμόνια με έντονο κίτρινο χρώμα και σφιχτή φλούδα. Δεν πρέπει ούτε να είναι ακόμα πρασινωπά, άρα άγουρα, ούτε να είναι τόσο μαλακά ώστε να είναι ευάλωτα στο ζούληγμα. Προσοχή: Συχνά τα μεγαλύτερα λεμόνια δε δίνουν ανάλογα περισσότερο ζωμό – προτίμησε μεσαίου μεγέθους, και όσο πιο βαριά τα νιώθεις στο χέρι σου, τόσο το καλύτερο.
-
Πλύνε τα καλά
Αν δεν τα χρησιμοποιήσεις αμέσως αφού τα φέρεις σπίτι, φρόντισε να τα πλύνεις καλά, προκειμένου να αποφύγεις την παγίδα του ενός ελαφρώς «μουχλιασμένου» λεμονιού που σε λίγες ώρες ή μέρες μεταδίδει την ίδια υφή και στα άλλα λεμόνια.
-
Καλό στίψιμο
«Σύρε» κάθε λεμόνι πάνω στον πάγκο της κουζίνας πιέζοντάς το για να μαλακώσεις ακόμα περισσότερο τις μεμβράνες και μετά στύψε τα, φροντίζοντας να απομακρύνεις τα κουκούτσια.
-
Πρόσθεσε λίγη γλύκα
Η κρυσταλλική ζάχαρη είναι το σύνηθες γλυκαντικό που χρησιμοποιούμε για τις παρασκευές μας – όσο πιο λεπτή τόσο πιο εύκολα θα διαλυθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για πιο light αποτέλεσμα, όπως η ζαχαρίνη και η στέβια. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο το γλυκαντικό θα διαλυθεί καλύτερα και η γλύκα θα απλωθεί πιο ομοιόμορφα στον χυμό είναι ένα σιρόπι ζάχαρης. το οποίο μπορείς να φτιάξεις πολύ εύκολα. Βράζεις λίγο νερό, προσθέτεις ζάχαρη (σε αναλογία νερού-ζάχαρης δύο προς ένα) και μεταφέρεις το μίγμα σε ένα μπουκαλάκι να παγώσει. Επίσης, μόλις βράσει το σιρόπι, μπορείς να προσθέσεις φυλλαράκια μυρωδικών για πιο αρωματικό αποτέλεσμα που θα διαχυθεί στη λεμονάδα.
- Βάλε παγωμένο ανθρακούχο νερό
Αφού αναμίξεις το ζωμό από τα λεμόνια και το σιρόπι, έχεις το χυμό. Κάθε φορά που θέλεις να σερβίρεις, βάζεις σε ένα ποτήρι 1/3 από τον χυμό και 2/3 νερό. Για να δώσεις αίσθηση δροσερού αναψυκτικού, βάλε παγωμένο ανθρακούχο νερό αντί απλού νερού.
-
Έξτρα γεύση
Μόνο λεμόνι, νερό και γλυκαντικό και τέλος; Όχι βέβαια! Οι συνδυασμοί υλικών είναι αμέτρητοι. Μπορείς να προσθέσεις στο μίγμα σου (πριν προσθέσεις το νερό) υλικά όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, βασιλικό, νερό καρύδας, τζίντζερ, μια πρέζα αλάτι, ακόμη και πουρέ φρούτων όπως ανανά, μάνγκο, μούρων, πεπονιού. Τότε, όμως, θα πρέπει να μειώσεις την ποσότητα του γλυκαντικού. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις ένα ή δύο φακελάκια του τσαγιού με γεύση της επιλογής σου για πιο ιδιαίτερες γευστικές πινελιές.
-
Το σερβίρισμα
Σέρβιρε σε βαζάκια ή σε μεγάλα ποτήρια με άφθονο πάγο και «στόλισε» με φυλλαράκια μυρωδικών ή φέτες λεμόνι.