Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Η ισότητα είναι μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που είναι στις 8 Μαρτίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα, το οποίο αφορά στον καίριο ρόλο των γυναικών εν μέσω κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια της διαβουλευτικής που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και συμμετείχαν ευρωβουλευτές και βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε αρχικά: «Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται φέτος σε ιδιαίτερες συνθήκες. Η πανδημία είναι για όλους μια σκληρή, επώδυνη εμπειρία και οξύνει, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το γυναικείο φύλο».

«Από τη θέση μου ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που για πρώτη φορά στην ιστορία της επιφύλαξε σε μία γυναίκα αυτό το υψηλό αξίωμα, νιώθω ευθύνη για τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι γυναίκες για να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες αυτής της περιόδου. Στις επισκέψεις μου σε νοσοκομεία και εμβολιαστικά κέντρα είδα με συγκίνηση την ανιδιοτέλεια, την αφοσίωση, τη διάθεση προσφοράς των γυναικών που εργάζονται στον τομέα της υγείας, γιατρών, νοσηλευτριών, υγειονομικού προσωπικού. Στις περιηγήσεις μου σε όλη την Ελλάδα διαπίστωσα πόσο ολόψυχα είναι ταγμένες στο έργο που αναλογεί στην κάθε μια», είπε αμέσως μετά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες που πλήττονται από την πανδημία

«Υπάλληλοι καθαριότητας, οικιακές βοηθοί, γηροκόμοι, πωλήτριες ή ταμίες στα σούπερ μάρκετ. Γυναίκες που εργάζονται σε κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί βαριά από την πανδημία, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους κατά κανόνα με χαμηλότερες αμοιβές από τους άνδρες, υπό επισφαλείς συνθήκες και με το φάσμα της ανεργίας να πλανάται αμείλικτο. Γυναίκες που έχουν επωμισθεί, σχεδόν αποκλειστικά, το βάρος της οικιακής και οικογενειακής φροντίδας. Αυτής της «αόρατης εργασίας» που δεν πληρώνεται και συχνά δεν αναγνωρίζεται.

Δίπλα σ’ αυτές, διπλά αθέατες και αγνοημένες, πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα γυναίκες που βρίσκονται σε καθεστώς πολλαπλής ευαλωτότητας. Μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά και λόγω πανδημίας βρέθηκαν χωρίς εισόδημα, σε επιδοματικό κενό. Χωρίς τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία, με αποτέλεσμα να βυθίζονται καθημερινά στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πρόσφυγες και μετανάστριες που ζουν μέσα στον φόβο και την ανέχεια. Συχνά θύματα σωματεμπορίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, πολλαπλής κακοποίησης. Γυναίκες ηλικιωμένες, ευπαθείς, μόνες, με πενιχρά εισοδήματα. Γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας», πρόσθεσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξυμνώντας τη μάχη, τη συμβολή και το έργο των γυναικών στην εποχή του κορονοϊού.

Κορονοϊός και έμφυλη βία

«Η πανδημία έφερε και μια κατακόρυφη αύξηση της έμφυλης βίας. Πολλές γυναίκες, λόγω των μέτρων περιορισμού της κίνησης και της κοινωνικής επαφής, εγκλωβίστηκαν στο σπίτι με τους κακοποιητές τους. Η ενδοοικογενειακή βία, φαινόμενο με πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές προεκτάσεις, διογκώθηκε. Από την άλλη, γιγαντώθηκε και στη χώρα μου το κίνημα #MeToo, αναδεικνύοντας το εύρος του σεξισμού και της κακοποίησης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και ενδυναμώνοντάς τες ώστε να μιλήσουν επιτέλους ανοικτά για τις τραυματικές εμπειρίες τους και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας -η “σύμβαση της Κωνσταντινούπολης”- αποτελεί την πυξίδα της δράσης μας στον τομέα αυτόν», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στον εργασιακό χώρο των γυναικών

«Η πανδημία του κορονοϊού όξυνε τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών στον εργασιακό χώρο, πολλαπλασίασε τα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης. Κατέδειξε πόσο ευάλωτη είναι μεγάλη μερίδα εργαζόμενων γυναικών, αφού, σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες εργάζονται συχνότερα ατύπως, επισφαλώς, σε μικρής διάρκειας, μερικής απασχόλησης και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με περιορισμένη ή ανεπαρκή πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Παρότι η αρχή της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία» θεσμοθετήθηκε ήδη το 1957 με τη Συνθήκη τη Ρώμης, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να ανέρχεται σε 14% στην Ευρώπη και σε 23% παγκοσμίως.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα που παρουσιάζεται στον χώρο της παροχής φροντίδας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γυναίκες αποτελούν το 78% του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον τομέα αυτόν, προσφέροντας υπηρεσίες που συχνά υποτιμώνται και αμείβονται ανεπαρκώς, και συχνά υποκείμενες σε συνθήκες που τις προσβάλλουν και τις υποβαθμίζουν. Στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα. Και βέβαια, εκτός από τη χαμηλά αμειβόμενη, υπάρχει και η μη αμειβόμενη εργασία», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Για την επίτευξη δικαιοσύνης, έχουμε να διανύσουμε ακόμα μακρύ δρόμο»

«Είναι, λοιπόν, καιρός να αναγνωρίσουμε την προστιθέμενη αξία και αυτής της εργασίας και τη ζωτική συμβολή της στην οικονομία. Είναι επίσης καιρός να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη ότι οι οικιακές ευθύνες βαρύνουν τις γυναίκες πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τους άνδρες. Πρόκειται για ζήτημα με σημαντικές προεκτάσεις για την οικονομία, αλλά κυρίως ως πρόταγμα δικαιοσύνης μεταξύ των φύλων. Για την επίτευξη δικαιοσύνης, ωστόσο, έχουμε να διανύσουμε ακόμα μακρύ δρόμο. Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη δίκαιης και αξιοπρεπούς εργασίας, ως κοινό συντελεστή προόδου, αλληλεγγύης και ανάκαμψης. Η ισότητα των φύλων βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του προτάγματος. Επείγει, σήμερα, η ενσωμάτωση της προοπτικής του φύλου στις αναλύσεις μας για την πανδημία και στη μετάβασή μας στη φάση της ανάκαμψης.

Oι ανισότητες δεν ανατρέπονται από τη μια μέρα στην άλλη. Η ισότητα είναι μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά όλους μας. Ιδίως όσες και όσους έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε στη χάραξη και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών για την επίτευξη του στόχου αυτού», είπε καταλήγοντας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αυτά τα tips το κραγιόν θα έχει τέλεια εφαρμογή

Τα χείλη είναι από τα σημεία του προσώπου που χρειάζονται τη τελευταία πινελιά, ώστε να κάνουμε μια μεγαλειώδη εμφάνιση. Και αυτή είναι το κραγιόν. Αν...

Μπισκότα με μέλι και φυστικοβούτυρο από τον Βέργαδο

Η ζαχαροπλαστική έχει ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες, γι' αυτό κι εμείς μπαίνουμε στην κουζίνα και φτιάχνουμε μπισκότα με μέλι και φυστικοβούτυρο.  Ο Χρήστος Βέργαδος μας δίνει την...

Η νέα συλλογή της Gucci φέρνει την Άνοιξη

Ο ιταλικός οίκος Gucci «ντύνει» τη νέα του συλλογή με χαρακτηριστικά πολύχρωμα μοτίβα από το πλούσιο αρχείο του θρυλικού καλλιτέχνη Ken Scott. Ο Ken Scott...

Χρυσές Σφαίρες 2021: Τα looks που ανυπομονούμε να δούμε την Κυριακή

Μια από τις μεγαλύτερες τελετές απονομής βραβείων της Αμερικής, οι Χρυσές Σφαίρες, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σεζόν που δε μοιάζει...

Έτσι θ’ αφαιρέσεις τους λεκέδες από τα λευκά ρούχα

Το λευκό είναι το απόλυτο καλοκαιρινό χρώμα ειδικά στα ρούχα. Πέρα από το γεγονός ότι συνδυάζεται με τα πάντα είναι ανάλαφρο, αεράτο και δεν...