Καλοκαίρι χωρίς καρπούζι είναι ήλιος χωρίς θάλασσα. Είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της εποχής και το απολαμβάνουμε όσο κανένα άλλο φρούτο.
Το να διαλέξουμε το καλό καρπούζι δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Πρέπει να είναι ζουμερό, γλυκό και φρέσκο για να πούμε ότι είναι το τέλειο.
Υπάρχουν, όμως κάποια μυστικά που θα μας βοηθήσουν να διαλέξουμε ένα καλό καρπούζι, αρκεί να έχουμε παρατηρητικότητα.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΜΗΜΑ
Είναι το κομμάτι του καρπουζιού, με το οποίο το φρούτο ακουμπούσε στο χωράφι, μέχρι να έρθει η στιγμή που κόπηκε. Στα “γινομένα” καρπούζια αυτό το σημείο έχει χρώμα “κρεμώδες κίτρινο” ή ακόμα και “πορτοκαλοκίτρινες” κηλίδες. Αντίθετα, τα πιο “άγουρα” καρπούζια έχουν πιο άσπρο χρωματισμό σε αυτό το σημείο.
ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΣΗΜΑΔΙΑ
Αυτά τα σημάδια επάνω στα καρπούζια, αποκαλύπτουν ότι οι μέλισσες ακούμπησαν επάνω στα σημεία επικονίασης του άνθους πολλές φορές. Όσο περισσότερο το κάνουν αυτό οι μέλισσες, τόσο πιο γλυκό είναι το καρπούζι.
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕ ΤΑ «ΑΡΣΕΝΙΚΑ» ΑΠΟ ΤΑ «ΘΗΛΥΚΑ» ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ
Λίγοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι παραγωγοί διαφοροποιούν τα καρπούζια ανάλογα με το “φύλο” τους. Για παράδειγμα, τα “αγόρια” είναι μεγαλύτερα, έχουν πιο επιμηκυμένο σχήμα και είναι πιο ζουμερά. Τα “κορίτσια” έχουν πιο στρογγυλεμένο σχήμα και είναι πιο γλυκά στην γεύση.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ
Προτιμήστε ένα που να μην είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό. Επιλέξτε από εκείνα που είναι μεσαίου μεγέθους. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να το νιώθετε πιο βαρύ από ό,τι φαίνεται για το μέγεθός του.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΚΟΤΣΑΝΙ
Αν το κοτσάνι έχει ξεραθεί, αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι γινομένο. Αν το κοτσάνι είναι πρασινωπό, αυτό σημαίνει ότι μάλλον το καρπούζι κόπηκε πρόωρα από το χωράφι.