Πηγαίνουμε σούπερμαρκετ, γεμίζουμε το καλάθι μας με προϊόντα που δεν καταναλώνουμε αμέσως. Το ζήτημα είναι πως θα τα διατηρήσουμε για να μη χαλάσουν. Είναι κάποιες τροφές που η κατάψυξη είναι το κατάλληλο μέρος για να τις διατηρήσουμε ώστε να τις καταναλώσουμε όποτε θέλουμε.
Τα καταψύχουμε, και τα τρώμε σαν φρέσκα μέρες αργότερα. Ποια είναι αυτή η λίστα τροφίμων;
ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΤΥΡΙ
Ένα από τα πιο εύκολα τρόφιμα που μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Μπορείς να βάλεις τη σακούλα με το τριμμένο τυρί απευθείας στην κατάψυξη. Την επόμενη φορά που θα χρειαστείς τυρί απλά βγάλε τη σακούλα από την κατάψυξη και άσε τη να πάρει θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες.
Επίσης μπορείς να βγάλεις το τυρί από την κατάψυξη, να το βάλεις στο ψυγείο και να το χρησιμοποιήσεις την επόμενη ημέρα. Τα σκληρά τυριά ,όπως είναι το cheddar και η παρμεζάνα, μπορούν να μείνουν στην κατάψυξη για 6 μήνες, ενώ τα πιο μαλακά όπως είναι η μοτσαρέλα για 4 μήνες.
ΨΩΜΙ
Το ψωμί -ανεξάρτητα το είδος που σου αρέσει να τρως- μπορεί να μπαγιατέψει πολύ γρήγορα. Όμως υπάρχει τρόπος να μείνει φρέσκο για μήνες -2 έως και 5. Ο τρόπος; Κόψε το ψωμί σου σε φέτες, τύλιξε ξεχωριστά κάθε φέτα και βάλε το στην κατάψυξη. Κάθε φορά που θα θες να φας μία φέτα, ζέστανε τη στον φούρνο ή στην τοστιέρα.
ΣΑΛΤΣΕΣ
Η σάλτσα ντομάτας ή πέστο μπορούν να μείνουν στην κατάψυξή σου για πάνω από 3 μήνες. Σε περίπτωση που οι σάλτσες δεν έχουν ανοιχτεί ο χρόνος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Για να φας τη σάλτσα σου απλά άσε την εκτός κατάψυξης για μερικές ώρες μέχρι να ξεπαγώσει.
ΡΥΖΙ, ΚΙΝΟΑ, ΚΡΙΘΑΡΙ
Δοκίμασε να μαγειρέψεις το ρύζι, τη κινόα και το κριθάρι όπως κάνεις συνήθως, άφησέ τα να κρυώσουν και αποθήκευσε τα για να τα φας αργότερα. Το μαγειρεμένο ρύζι και η κινόα μπορούν να διαρκέσουν από 6 μήνες έως και έναν χρόνο στην κατάψυξη -στο ψυγείο μπορούν να μείνουν για μερικές ημέρες. Μόλις θέλεις να φας άφησέ το τάπερ να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες ή μια νύχτα στο ψυγείο.
ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ
Μπορείς να βάλεις σχεδόν οποιοδήποτε φρούτο στον καταψύκτη και να το φας αργότερα. Πλύνε καλά τα φρούτα, ξεφλούδισέ τα και ψιλόκοψέ τα με στόχο να τα βάλεις σε αεροστεγή δοχεία. Το χρονικό περιθώριο που τα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν κατεψυγμένα ποικίλλει από τον ένα μήνα μέχρι τον έναν χρόνο.