Το ξύδι δεν λείπει από την κουζίνα μας και η χρήση του δεν περιορίζεται μόνο στη μαγειρική.
Έχει και άλλες οικιακές χρήσεις, όπως το να καθαρίζουμε διάφορα σκεύη ή ακόμα και μέρη του σπιτιού. Όμως, δεν πρέπει να το παρακάνουμε γιατί η χρήση του μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και να καταστρέψει τ’ αντικείμενα.
Βέβαια, υπάρχουν κάποια αντικείμενα και μέρη που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε το ξύδι.
Υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα στα οποία δεν πρέπει να βάζουμε ξύδι.
ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ
Όχι απλά δεν τα γυαλίζει, αλλά το ξύδι στο ξύλινο δάπεδο του σπιτιού μπορεί να διαβρώσει το βερνίκι που εφαρμόζεται πάνω του προκειμένου να το προστατεύσει από τυχόν φθορές. Το αποτέλεσμα είναι να το κάνει να φαίνεται θαμπό και βρώμικο.
ΜΑΧΑΙΡΙΑ
Μην χρησιμοποιείτε το «όξινο» ξύδι για να καθαρίσετε τα μαχαίρια σας, ειδικά αν αυτά με τα οποία έχετε εξοπλίσει την κουζίνα σας είναι φτιαγμένα από ανθρακοχάλυβα. Το ιδανικό είναι να τα πλένετε με απορρυπαντικό για τα πιάτα και να τα ξεβγάζετε με άφθονο νερό.
ΠΑΓΚΟΙ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΑ
Οι μαρμάρινοι πάγκοι είναι άλλη μια επιφάνεια που δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με την όξινη σύνθεση του ξυδιού. Εφαρμόζοντας ξύδι σε μια τέτοια επιφάνεια χάνεται άμεσα η φυσική λάμψη της.