Τα ζυμαρικά θέλουν τέχνη στο μαγείρεμα παρά το γεγονός ότι θεωρούνται από τα πιο εύκολα φαγητά.
Τα ζυμαρικά τα φτιάχνουμε περισσότερο από κάθε άλλο φαγητό. Ιταλοί, δεν είμαστε για να είμαστε expert στο μαγείρεμά τους, όπως εκείνοι, αλλά κάποια βασικά τα γνωρίζουμε.
Έτσι, τουλάχιστον θέλουμε να πιστεύουμε. Η αλήθεια είναι, πως το μαγείρεμα των ζυμαρικών, θέλει ιδιαίτερη προσοχή, για να μην λασπώσουν και μας κολλήσουν.
Τα ζυμαρικά πρέπει να είναι al dente. Αυτός είναι ένας κανόνας, που ακόμα και ο πιο άπειρος, πρέπει να το γνωρίζει.
Παρακάτω, σας δίνουμε κάποια tips για να φτάσετε σε ένα αποτέλεσμα, εφάμιλλο με τα ζυμαρικά που φτιάχνουν οι αγαπημένοι μας γείτονες.
ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΣΑΣ
Η προσθήκη λαδιού στο νερό ή σε μαγειρεμένα ζυμαρικά για να μην κολλήσουν, θα κάνει τη σάλτσα να «γλιστρήσει» από τα ζυμαρικά. Επίσης, αυτή η κίνηση θα έχει σαν αποτέλεσμα, τα ζυμαρικά να γίνουν λιπαρά.
ΓΕΜΙΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΣΑΣ
Χρησιμοποιείστε αρκετό κρύο, φρέσκο νερό που, μόλις τα ζυμαρικά αρχίσουν να μαγειρεύονται, θα υπάρχει αρκετός χώρος για να «κινούνται» ελεύθερα.
Επίσης, χρειάζεται αρκετό νερό, για να εξισορροπήσετε τη θερμότητα, μόλις προστεθούν τα ζυμαρικά σας. Με αυτό το τρόπο θα βράσουν γρήγορα.
Ο γενικός κανόνας λέει: τουλάχιστον 3 λίτρα νερού σε 250 γρ. ζυμαρικών.
ΑΛΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ «ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ»
Το αλάτισμα του νερού είναι η μοναδικός τρόπος να «καρυκεύσετε» τα ίδια τα ζυμαρικά. Για 3 λίτρα νερό χρειάζεται 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.
ΦΕΡΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΡΑΣΗ ΠΡΙΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Το άμυλο απορροφάει αμέσως το νερό και θέλουμε το νερό να είναι αρκετά ζεστό, ώστε να αρχίζουμε να μαγειρεύουμε με το σωστό τρόπο. Ζυμαρικά, που προστίθενται αρκετά νωρίς, μαγειρεύονται λανθασμένα.
ΡΙΞΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ
Με το που ρίξετε τα ζυμαρικά στο νερό, ανακατέψτε. Αυτό τα εμποδίζει από το να κολλήσουν μεταξύ τους ή στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Συνεχίζετε να ανακατεύετε περιστασιακά, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
Κάθε μάρκα ζυμαρικών αναγράφει στο πακέτο και το χρόνο μαγειρέματος. Τα πιο μακριά ζυμαρικά, όπως τα μακαρόνια, μαγειρεύονται πιο γρήγορα. Τα μικρότερα ζυμαρικά, όπως οι πένες, θέλουν περισσότερο χρόνο.
Ξεκινήστε να δοκιμάζετε τα ζυμαρικά σας, 2 λεπτά πριν την ώρα που υποδεικνύεται στο πακέτο. Θέλετε al dente που σημαίνει «τρυφερό».
Αν τα ζυμαρικά σας, μαγειρευτούν παραπάνω μαζί με τη σάλτσα, μπορείτε να τα αφαιρέσετε από το νερό, πριν από το στάδιο al dente.
ΝΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
Πριν στραγγίξετε τα ζυμαρικά σας, πάρτε με μια κουτάλα λίγο μαγειρεμένο νερό. Βάλτε το σε ένα μπολ και διατηρήστε το για τη σάλτσα σας.
ΣΤΡΑΓΓΙΞΤΕ ΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΤΕ
Στραγγίξτε τα ζυμαρικά σας αρκετά για να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος του νερού. Όμως, μην αφήσετε τα στραγγισμένα ζυμαρικά να «στεγνώσουν».
Καθώς κρυώνουν, το άμυλο θα σφίξει και αυτά θα κολλήσουν μεταξύ τους.
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΣΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ
Πάντα πρέπει να έχετε τη σάλτσα έτοιμη, πριν μαγειρέψετε τα ζυμαρικά σας. Το μαγείρεμα των ζυμαρικών, πρέπει να είναι το τελευταίο σας βήμα για τη προετοιμασία του πιάτου.
Κρατήστε τη σάλτσα ζεστή, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, για να προσθέσετε μετά τα ζυμαρικά. Ιδανικά, τα προσθέτετε, αμέσως μετά το στράγγισμα.
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Με το να προσθέσετε λίγο νερό που κρατήσατε από τα ζυμαρικά, στη σάλτσα, τη βοηθάει να «κολλήσει» καλύτερα στα ζυμαρικά.
Με τις παραπάνω συμβουλές θα έχετε ένα γευστικό αποτέλεσμα που όμοιό του δεν θα υπάρχει. Όπως, είπαμε πιο πάνω το μαγείρεμα των ζυμαρικών θέλει τέχνη. Σας δίνουμε τα tips, βάλτε μεράκι.